Ellopták Nagybánya híres pecsétjét

Eltűnt a nagybányai történelmi múzeumból az észak-erdélyi város középkori, felbecsülhetetlen értékű pecsétje és annak nyomója. A közgyűjtemény vezetője és a rendőrség gyanúja szerint a többek között Szent Istvánt ábrázoló ezüstbélyegzőt a látogatási idő alatt lopták el.

2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tolvajok kezére került a Máramaros Megyei Történelmi és Régészeti Múzeum, valamint Nagybánya egyik legértékesebb szimbóluma. Ismeretlen tettesek a múlt héten ellopták a Nagybányán működő közgyűjteményből a máramarosi megyeszékhely 1362-ből származó ezüstpecsétjét és annak nyomóját, a hatóságok azonban csak most hozták nyilvánosságra a bűncselekmény hírét. A múzeum munkatársai csütörtökön este, nem sokkal az intézmény bezárása előtt észlelték a középkori tárgyak eltűnését, másnap pedig feljelentést tettek a Máramaros megyei rendőr-főkapitányságon. A rendőrség azonnal elkezdte a nyomozást: ujjlenyomatokat vett a kirakatról – amelyben 2004-ben közszemlére bocsátották a pecsétet – és kihallgatták a múzeum valamennyi alkalmazottját. Nem könnyíti meg azonban a nyomozók munkáját, hogy a nagybányai közgyűjteményben nincsenek térfigyelő kamerák, ugyanakkor a műkincset őrző vitrint sem védte riasztóberendezés. Oana Lesiu, a 3500 XIV. és XVIII. század közötti műkincset felsorakoztató múzeum történelmi és régészeti részlegének vezetője szerint csupán abban biztosak, hogy a lopást a látogatási időszak alatt követték el. A bűncselekmény napján a közgyűjtemény anyagát megtekintette többek között egy látogatócsoport is, amelynek az idegenvezetők részletesen bemutatták a később eltűnt pecsétet és a nyomót.
Az eltulajdonított ezüstbélyegző és a pecsétnyomó anyagi értéke amúgy nem túl magas, eszmei és kulturális értéke azonban felbecsülhetetlen, és mindkét tárgy része a romániai kulturális örökségnek. A magyarnak pedig különösen, hiszen a bányabejáratot, jobb és bal oldalán tölgyfaágakat, továbbá egy bányászt és vincellért ábrázoló pecséten látható Szent István trónon ülő alakja is, jobb kezében a jogar, bal kezében az országalma a kettős kereszttel – tekintve, hogy a Zazar-parti bányászváros védőszentje az államalapító király. A nyolcszögletű, gót stílusú, szakértők szerint nagyon ritka és minőségi kivitelezésű bélyegzőt egyébként egy a mesterségéhez rendkívül értő ötvösművész készítette a XIV. században. Nagybánya kincse a XVI– XVII. században többször eltűnt, és csak 1904-ben bukkant rá egy helybeli gazda a szőlőültetvényében. A pecséten a következő latin jelmondat olvasható: Sigilium de Rivulo Dominarum. Mutuus amor civium optimum est civitatis firmamentum – A polgárság egymás iránti szeretete a város legnagyobb erőssége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.