Elmarasztalás kóbor kutyák miatt

Elítélte Romániát a strasbourgi emberi jogi bíróság azért, mert a bukaresti hatóságok nem gondoskodtak a kóbor kutyák jelentette veszély elhárításáról, a gazdátlan állatok sorozatos támadásainak megelőzéséről. Az országban húsz éve késik a megoldás a gazdátlan ebek ügyében, pedig a kutyatámadások számos esetben emberáldozattal is jártak.

2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy bukaresti polgár panasza nyomán elítélte a közelmúltban a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága a román államot, mert a testület szerint nem tett meg mindent a kóbor kutyák kérdésének rendezéséért, valamint polgárai védelméért. Az európai igazságszolgáltatási fórumon egy idős asszony, Georgeta Stoicescu perelte be hazája hatóságait, miután 2000 októberében kutyatámadás elszenvedője volt a román fővárosban. A panaszosra bukaresti háza előtt hét gazdátlan állat rátámadt, és a földre teperte, eltört a combcsontja, ugyanakkor a harapások következtében súlyos sérüléseket szenvedett a fején és a végtagjain. Az áldozat – aki hosszú ideig kórházi ápolásra szorult, maradandó sérülései miatt leszázalékolták, a kutyáktól való félelme miatt pedig nem mert utcára menni – beperelte a bukaresti önkormányzatot, és noha egy nem jogerős ítélet megalapozottnak nevezte kártérítési igényét, keresetét perrendtartási okokra hivatkozva végül elutasították. Georgeta Stoicescu ezután Strasbourghoz fordult, ahol nemrég bekövetkezett halála után férje képviselte érdekeit. Az európai bíróság napokban közölt ítélete megállapította: a bukaresti hatóságok nem foganatosítottak megfelelő intézkedéseket a polgárok védelmében a kóbor kutyák ellen, a román állam pedig nem garantálta az emberek magánélethez való jogát. Miközben Strasbourg arra kötelezte a román államot, hogy fizessen kilencezer eurós erkölcsi kártérítést Stoicescunak, megállapította azt is, hogy Romániában 1990 óta megoldatlan gondot jelent a gazdátlan ebek kérdése.
A most lezárult per tárgyát képező kutyatámadás idején, 2000-ben ugyanis becslések szerint csak Bukarestben 200 ezerre rúgott a kóbor négylábúak száma. Sőt a bíróság arra a következtetésre jutott: noha a román hatóságok már tíz évvel ezelőtt is tisztában voltak azzal, milyen veszélyt jelentenek a gazdátlan állatok az emberekre, mégsem tettek lépéseket ennek elhárítására.
Strasbourg megállapítása annál is inkább tükrözi a valóságot, mert Románia-szerte – de elsősorban Bukarestben – a mai napig nem született megnyugtató megoldás a kóbor ebek elhelyezésére, ellátására. A fővárosban – amelynek utcáit több tízezer állat járja ma is – évente több ezer polgár szorul kórházi ellátásra kutyaharapás miatt, de nem ritkák a halálos támadások sem. A román kormánypalota tőszomszédságában 2006 januárjában például egy kóbor eb halálosan megmart egy idős japán üzletembert. A tragédia nyomán a fővárosi önkormányzat drasztikus intézkedéseket ígért ugyan, de azóta is képtelen megbirkózni a feladattal, mert az állatvédő egyesületek nyomására átalakított törvény szerint csak öreg és beteg kutyákat szabad elaltatni. A bukaresti parlamentben ugyanakkor nemrég szintén az állatvédők tiltakozása miatt akadt meg az a jogszabály, amely az önkormányzatok belátására bízná a gazdátlan ebek gondozását, azaz lehetővé tenné elpusztításukat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.