Elveszítik a hősi privilégiumot?

Hevesen tiltakoznak a romániai forradalmárok a kormány terve ellen, amellyel meg akarja nyirbálni az 1989-es rendszerváltás sikeréért tevőlegesen hozzájárult személyek privilégiumait. Romániában több mint húszezer forradalmárt tartanak nyilván.

2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kommunista diktatúra bukása után huszonegy évvel ismét az utcán tüntetnek a hatalom ellen a romániai forradalmárok. Haragjuk célpontja ezúttal természetesen a demokratikus kormányzat. Az 1989-es rendszerváltó eseményekben részt vett személyek érdekvédelmét ellátó szervezetek felháborodását az váltotta ki, hogy a jobbközép kormány szűkíteni kívánja a forradalmárok számára törvényileg biztosított állami juttatásokra és kedvezményekre jogosultak körét.
Emil Boc miniszterelnök nemrég jelentette be, hogy a forradalmároknak járó anyagi juttatások folyósítását a jövőben a rendelkezésre álló költségvetési forrásokhoz fogják igazítani. A kormányfő szerint a forradalmárok több millió euróban részesülnek a költségvetésből évente, amit az állam nem bír finanszírozni, éppen ezért ésszerűsíteni kell a kedvezmények odaítélését.
A meglebegtetett megszorítás rendkívül felbőszítette az érintetteket, akik alkotmányellenesnek tartják kedvezményeik tervezett lefaragását, és néhány erőtlen tüntetés után augusztusban ezrével akarnak tiltakozni országszerte. Teodor Maries, a December 21 Egyesület elnöke felhívta a romániai politikai osztály tagjainak figyelmét, hogy elsősorban a forradalmárok kommunista diktatúrával szembeni kiállásának, áldozatvállalásának köszönhetik az elmúlt 21 év során betöltött tisztségüket. A román forradalmárok a cseh példát dörgölik a bukaresti hatalom orra alá: a prágai parlament nemrég született döntése értelmében anyagi kárpótlást kapnak a jövőben a kommunista rendszerrel szemben ellenállást kifejtők bizonyos csoportjai az országban, mégpedig fejenként mintegy 1,1 millió forintnak megfelelő összeget.
Pedig a román forradalmárok sem panaszkodhatnak, a hősök emléke előtt tisztelgő törvény jelentős anyagi juttatásokat biztosít számukra. Átlagban 130 ezer forintnak megfelelő havi nyugdíjukon túlmenően a forradalmárigazolvánnyal rendelkezők elsőbbséget és alacsony bérleti díjat élveznek az állami lakások kiutalása esetében, lakásvásárláskor vagy -építéskor az állam finanszírozhatja bankkölcsönük egy részét, versenytárgyalás nélkül vásárolhatnak vagy bérelhetnek állami tulajdonú üzlethelyiséget, 500 négyzetméteres beltelket, sírhelyet kapnak díjmentesen, ingyenes orvosi és gyógyászati ellátásra, tömegközlekedésre jogosultak, adómentességet élveznek.
Sokak szerint azonban ezek túlzott privilégiumok, annál is inkább, hogy a forradalmárok – akiknek száma jóval meghaladja a húszezret – körében szép számmal találhatók imposztorok, akiket kapcsolataiknak köszönhetően nyilvánítottak a rendszerváltás hősének. Nem beszélve azokról a „hivatalos” forradalmárokról, akikről kiderült, együttműködtek a Securitatéval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.