Erkölcsi döntést várnak a palesztinok

Munkatársunktól
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a palesztinkérdés a térség legfontosabb problémája, ez csak egyike a sok gondnak, amelynek azonban kiváló a médiatálalása – mondta egy háttérbeszélgetésen magyar újságíróknak Daniel Ajalon. Az izraeli külügyminiszter-helyettes szerint ha a palesztinok az ENSZ-közgyűlésre beterjesztik a függetlenség iránti kérésüket, azt a plénum meg fogja szavazni, hiszen a testület a palesztin ügy előmozdítása érdekében számos esetben hozott döntéseket. Úgy vélte, a szeptemberi szavazás is csak egy lesz a sorban, nem kell különösebben foglalkozni vele, egyúttal arra figyelmeztetett, ha valóban megszületik a határozat a palesztin állam függetlenségéről, az alapjaiban rengetheti meg a térség stabilitását.
A közgyűlés valóban szinte biztosan támogatja a palesztinok felvetését, de a döntési jogköre igencsak korlátozott, inkább erkölcsi szempontból jelentős. Az ENSZ BT 1974-ben három állandó tag, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország vétója miatt nem zárta ki tagjai közül Dél-Afrikát annak rasszista politikai berendezkedése miatt, így a kérdést a beterjesztő afrikai államok a közgyűlés elé vitték. Itt megszületett a tiltó döntés, így Pretoria 1994-ig, az első, mindenki számára szabad választásokig nem vehetett részt a közgyűlés munkájában, de az ENSZ-nek tagja maradt.
A jelenlegi helyzet szerint szeptember 20-án fogják a palesztinok beadni kérvényüket a közgyűlésben, s minden vezető elutasította, hogy visszavonják a tervet. Az Egyesült Államok vétója szinte biztos az ENSZ BT-ben, de ezt szeretnék elkerülni. Ezért az amerikaiak és az izraeliek is abban bíznak, hogy a palesztinok végül visszavonják kezdeményezésüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.