Erősítést küld a NATO Koszovóba

Mintegy hétszáz katonát küld erősítésként a NATO Koszovóba – közölte tegnap Brüsszelben Carmen Romero, az észak-atlanti szövetség helyettes szóvivője. A szerb B92 hírtelevízió meg nem erősített információi szerint a nápolyi parancsnokság ennek érdekében hatszáz német és száz osztrák katonát vezényel át Koszovóba. Hans-Dieter Wichte, a NATO Koszovóban állomásozó haderejének (KFOR) szóvivője Pristinában megerősítette, hogy a kontingens parancsnoka, Erhard Bühler csapaterősítést kért a múlt héten kialakult helyzettel összefüggésben.

Balogh Roland
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt azonban egyelőre a KFOR nem erősítette meg, pontosan hány katonával számolnak, mindössze annyit közöltek, egy zászlóaljat kértek a parancsnokságtól. A KFOR pristinai szóvivője ugyanakkor azt is hozzátette, a létszámnövelés nem jelenti azt, hogy az észak-atlanti szövetségnek jelenleg ne lenne elegendő katonája feladatai ellátására. A csapaterősítést Brüsszelben azzal magyarázták, hogy az új egységek ott segítenek majd, ahol komolyabb biztosításra lesz szükség, céljuk pedig a biztonság minél hatékonyabb fenntartása.
*
A Koszovóban most hatezer – köztük jelenleg 233 magyar – katonával jelen lévő KFOR közben tegnap reggel lezárta a jarinjei átkelőt, így megszüntette a Szerbiából Koszovó felé érkező szerb élelmiszer és egyéb, például gyógyszerek vagy tüzelőanyagok szállításának lehetőségét. A Tanjug szerb hírügynökség helyszíni beszámolója szerint az átkelőtől visszaforduló sofőröknek az amerikai katonák azt mondták, parancsba adták nekik, hogy „senkit se engedjenek át”, még akkor sem, ha gyógyszer van náluk. Az átkelőnél csak az árut nem szállító gépkocsikat engedték át. Információk szerint Brnjak átkelőnél a szerbek még tejet és kenyeret be tudtak juttatni az Észak-Koszovóban élő szerb lakosságnak.
Az Ibar folyótól északra, egy tömbben élő szerbek már a nyolcadik éjszakát töltötték az általuk emelt barikádokon, korábban ugyanis Hashim Thaci koszovói miniszterelnök személyes utasítására egy pristinai rendőrségi különalakulat megpróbálta ellenőrzése alá venni a két átkelőt. A koszovói kormány szerint az akcióra azért volt szükség, mert Brnjak és Jarinje határátkelőinél „vámmentesen” érkeznek a különféle termékek Szerbiából az ott élő mintegy hatvanezer szerb számára, akik ráadásul nem ismerik el a függetlenségét több mint három éve egyoldalúan kikiáltó Pristina közigazgatási fennhatóságát. A határincidenst követően a szerbek kamionokkal, mezőgazdasági gépekkel és szinte minden mozdítható dologgal torlaszokat állítottak az átkelők felé vezető útszakaszokon. A hét folyamán összecsaptak a koszovói biztonsági erőkkel, a jarinjei átkelőt pedig fel is gyújtották. A Belgrád és Pristina közötti tárgyalások szerb megbízottja, Bojko Sztefanovics tegnap Rudare településen mintegy kétezer szerb előtt felszólította a helyieket, ne engedjenek a koszovóiaknak, tartsanak ki a barikádok és útzárak előtt. Egyúttal arra szólított fel, mindezt törvényes keretek között tegyék, és céljukat békésen érjék el. Goran Bogdanovics Koszovóért felelős szerb miniszter ugyanakkor megjegyezte, a helyzet Észak-Koszovóban mindaddig ilyen lesz, amíg megfelelő megoldást nem találnak.
A Balkan Insight hírportál tudósítása szerint a koszovói kormány tanácstalannak tűnik a fennálló helyzettel szemben. Thaci kormányfő közben összehívta a koszovói nemzetbiztonsági tanácsot is, ahol többek között arról döntöttek, hogy a biztonsági szolgálatok közösen koordinálják tevékenységüket az országban jelenlévő nemzetközi szervezetek hathatós segítségével együtt. Arról is megállapodás született, hogy Koszovó továbbra sem engedi be a vám nélküli szerb termékeket az országba. Az MTI által is idézett Hashim Thaci egyúttal ismét kijelentette: nem mond le arról a szándékáról, hogy Pristina kiterjessze a fennhatóságát a szerb többségű Észak-Koszovóra. A kormányfő annak a véleményének is hangot adott, hogy a nemzetközi intézmények „visszaéltek Koszovó türelmével”, amikor engedték, hogy Észak-Koszovó kicsússzon Pristina fennhatósága alól. „Nem hátrálunk meg, és nem kötünk kompromisszumot senkivel, ha az ország biztonságáról van szó” – hangoztatta Thaci. A tavaly harmadik erőként a parlamentbe jutott koszovói Vetevendosje (Önrendelkezés) mozgalom lapunkhoz is eljuttatott közleményében ugyanakkor arra szólította fel Thacit, ha már megkezdte az ország közigazgatási széttagoltságának felszámolását, akkor ne hátráljon meg. Egyúttal arra figyelmeztették, ezt ne önös politikai érdekből tegye, hanem Koszovó területi integritásának megőrzéséért.

Magyar őrségváltás. A Magyar Honvédség (MH) koszovói KFOR alakulatának 5. váltása Tajti Miklós alezredes parancsnokságával augusztus végén kezdi meg munkáját egy portugál vezetésű harcászati tartalék zászlóalj kötelekébe integrálódva, a váltást tegnap Szolnokon Orosz Zoltán altábornagy, a vezérkari főnök helyettese búcsúztatta. A kontingens magját az MH 25/88. könnyű vegyes zászlóalj katonái adják majd. Arra a kérdésre, hogy Észak-Koszovóban a szerbek által emelt úttorlaszok elbontásánál dolgoznak-e magyar katonák, Orosz Zoltán azt válaszolta: jelenleg a MH 4. váltása tartózkodik Koszovóban, miszsziója hamarosan befejeződik, és az állomány tagjai tartalékban vannak. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.