„Ez nem jogállam, hívjátok ide Bakát!”

Bő tíz év mérlege szerint egy bíró meghalt, egy másik elmegyógyintézetbe került, a harmadikat fegyelmi eljárás alá vonták, a negyedik pedig hétfőn önkívületi állapotban felmászott a tetőre, hogy öngyilkos legyen. Közös bennük, hogy mindannyian tagjai voltak egy 1992-ben szerveződött „Ifjú török mozgalomnak”, amely a Kemal Atatürk-féle elképzelést szerette volna megvalósítani a magyar bírói szervezetben.

Sipos Anett
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden törökök atyja világi államot, ők pedig világi bírósági szervezetet szerettek volna. A kezdeményezés elhalt, a most öngyilkosságot megkísérlő L. József polgári ügyszakos bíróként dolgozott tovább. Hamarosan a Szegedi Városi Bíróság vezetője lett. Igen népszerű bíró volt a városban, helyben sokan támogatták, ezért pályázott a Csongrád Megyei Bíróság elnöki pozíciójára is, sikertelenül. 2004-ben Czene Klára indult L. Józseffel szemben, akivel azóta több konfliktusa is volt a bírónak. Ez a helyzet csak rosszabbodott az évek során.
Ennek az állandó és egyre mélyülő konfliktusnak tudja be Ravasz László, hogy L. József városi bíróként a legnehezebb referádát kapta. Tulajdonjoggal kapcsolatos pereket tárgyalt, megosztást, elbirtoklást, birtokháborítási pereket, amelyek köztudomásúlag a legbonyolultabb ügyek. – Annyi ügyet pakoltak rá, amennyit csak lehetett, de karrierje megfeneklett. Czene Klára, a Csongrád Megyei Bíróság elnöke azt mondta nekem több alkalommal is, L. József őt annyira megsértette, hogy semmilyen jobb elbánást ne várjon tőle – nyilatkozta Ravasz László bíró. L. Józseffel egy hónapja leültünk a bírósággal szemben egy padra beszélgetni.
Ahogy erről Czene Klára tudomást szerzett, azonnal lement L. József szobájába, hogy megtudakolja, miért beszélgetett velem. Úgy tudom, ezt követően több jelzés is érkezett a megyei vezetés felől L. József bíró felé, hogy „ne tegyen olyat, amiből baja származhat” – mondta lapunknak Ravasz László, aki hétfői számukban nyilatkozott az ellene indított fegyelmi eljárásról.
Az eljárást azért indították, mert nyilvánosan beszélt a bírói szervezet problémáiról, amely szerinte abból fakad, hogy a vezető bíráknak túlhatalmuk van, amivel olykor vissza is élnek. Ezen nyilatkozatával megsértette az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 2010. évi szabályzatát, ami a bírák nyilatkozatait a megyei elnök engedélyéhez köti.
Megkerestük a Csongrád Megyei Bíróságot, ám Cseh Attila elnökhelyettes mindössze annyi információt adott, hogy a tegnapi öngyilkossági kísérlet főszereplője valóban egy bíró volt. Sem arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy miért hívatta be Czene Klára oly sokszor L. József bírót, sem arra, hogy igaz-e az információ, miszerint a megyei vezetés neheztelt L. Józsefre, amiért Ravasz Lászlóval nyilvános helyen beszélgetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.