Garancia a védett kor intézményére

Olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja – szögezte le tegnap Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A munka törvénykönyve tervezett módosításának a nemzetgazdasági tárcánál készült javaslata az ellenzék szerint támadás a munkavállalók ellen, s azt a kabinettel lojális Munkástanácsok is elfogadhatatlannak tartja.

Bákonyi Ádám
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vihart kavart a munka törvénykönyve tervezett módosítása, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján múlt pénteken közzétett dokumentum szerint nem kormányzati álláspont. Szijjártó Péter a kabinet ülése után tegnap hangsúlyozta: a dokumentum egy konzultációs munkaanyag, amelyhez továbbra is várják a javaslatokat, véleményeket, a kormány pedig át fogja tekinteni, hogy ezek közül melyeket tudja beépíteni a törvényjavaslat végleges formájába. A miniszterelnök szóvivője kijelentette, a kormány garantálja a védett kor intézményét, azaz 55 éves kor felett csak különösen indokolt esetben, például fegyelmi vétség esetén lehet elbocsátani a munkavállalót. – Már a szociális konzultációval eldőlt, hogy marad a védett kor intézménye, ahogyan az is, hogy a munka törvénykönyvébe be kell épülnie: segély helyett a munkalehetőség biztosítása a kívánatos út – emlékeztetett Szijjártó. A Kormany.hu honlapon olvasható tervezetben egyelőre nem szerepel, hogy csak különösen indokolt esetben lehet rendes felmondással megválni azoktól a munkavállalóktól, akiknek kevesebb mint öt évük van hátra az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig.

*

A jogszabálytervezet szerint a táppénzen lévő, a várandós, szülési szabadságon lévő, a gyermekgondozás, illetve hozzátartozó otthoni gondozása miatt fizetés nélküli szabadságukat töltő, a beteg gyermeküket táppénzen ápoló munkavállalókkal az úgynevezett védelmi idő alatt is közölhető lenne a felmondás. Ennek ideje pedig az eddigi 15, illetve 30 nappal szemben a védelmi idő lejártát követő napon kezdődne. A jelenleg 50 százalékos műszakpótlék mindemellett 15 százalékos bérpótlékká csökkenne, valamint szigorodna a munkavállalók kártérítési felelőssége is.
Bár a foglalkoztatottság növelésével, a gazdasági növekedés segítésével egyetért, a Munkástanácsok elutasítja a tervezett módosításokat. A kormánnyal lojális szakszervezeti konföderáció elnöke szerint a magyar gazdaság nem a munkavállalók túlzott jogai miatt került az elmúlt években ilyen helyzetbe, noha a foglalkoztatás eddig is „extrém rugalmas” volt. Palkovics Imre lapunknak elmondta, mivel ilyen eszközökkel nem valósíthatók meg az egyébként jó célok, közös szakmai koncepciót készítenek a Liga szakszervezetekkel, majd kétoldalú tárgyalásokat kezdeményeznek a munkaadókkal. Palkovics reményét fejezte ki, hogy ezután a kormánnyal is egyeztetni tudnak a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban.
– Miközben a kormány egyfolytában munkahelyteremtésről beszél, addig éppen arra teremt kereteket, hogy a növekvő munkamennyiséget ne újabb munkaerők alkalmazásával végeztessék el a foglalkoztatók – jelentette ki Bertha Szilvia. A Jobbik politikusa szerint a tervezet „törvényi szinten is lehetővé tenné, hogy az emberek végletekig történő kizsigerelése még csak ne is legyen büntethető”. Az MSZP szerint az eddiginél is kiszolgáltatottabbá teszi a munkavállalókat a módosítás, amivel a kormány azt kompenzálná, hogy a háromszázezer forint alatt keresők esetében előírt béremelést nem teljesítő vállalatokat a jövő évtől szankcionálni fogják. Gúr Nándor képviselő úgy vélte, az európai normák egyszerre tartják fontosnak a munkaerő rugalmasságát, illetve a munkavállalói jogok garantálását, de ezek közül a nemzetgazdasági tárca csak az előbbire van tekintettel. – A kizsákmányolás törvénykönyvének tervezete – fogalmazott a tervezettel kapcsolatban az LMP frakcióvezetője, aki szerint a kiszolgáltatottság növelése árán egyetlen ország versenyképességét sem lehet fokozni. – A jogszabály azoknak a tőkéseknek készül, akik minden rendezvényen együtt paroláznak Orbán Viktorral – mondta Schiffer András.
A Fidesz frakcióvezetője szerint az új munka törvénykönyvében olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja. – Ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni – jelentette ki az MTI-nek Lázár János, aki munkaanyagnak tekinti a nemzetgazdasági tárca által közzétett dokumentumot.
A politikus kifejtette, Magyarország megújulása elképzelhetetlen új munkahelyek nélkül, létrehozásukhoz azonban új szemlélet és új szabályok is szükségesek. A munka törvénykönyvét 1992-ben fogadta el az akkori Országgyűlés, ám az elmúlt években minden szereplő, így a munkavállalói és munkaadói szervezetek, sőt a korábbi kormányok is szerettek volna átfogó módosítást végrehajtani a jogszabályon. – A Fidesznek kötelessége, hogy segítséget, támogatást nyújtson ahhoz, hogy egy ilyen idejétmúlt törvényt felváltson egy mindenki által támogatható, modern, a valós munkavállalói és munkaadói igényekhez igazodó szabályozás – mondta Lázár János.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.