Hiába nyomják a féket a svájciak

Munkatársunktól
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem bíznak a befektetők az adósságválság rendeződésében, és a világgazdasági növekedés terén is kifejezetten pesszimisták, a rossz hangulat pedig a devizapiacokra is átragadt. Tegnap elsősorban a kockázatosabbnak minősített fizetőeszközök veszítettek az értékükből, a menekülő befektetésnek tekintett svájci frank és arany pedig drágább lett – a forint viszont gyengült. A svájci frankot lapzártánk idején 241 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, de egy órával korábban még 244 forint közelében járt az árfolyam. A frank hatalmas ingadozását jól szemlélteti, hogy a napon belüli legmagasabb és legalacsonyabb érték között kilenc forint a különbség. Az eurót az esti órákban 273,5 forint környékén jegyezték, de a közös fizetőeszköz 274,5 forinton is járt.
A svájci jegybank tegnap reggel jelentette be a frank gyengítését célzó új intézkedéseit, ám ezek egy átmeneti árfolyamesést leszámítva hatástalannak bizonyultak – adta hírül a távirati iroda. A Napi Gazdaság ugyanakkor arról ír, hogy a svájci jegybank valóban mindennel megpróbálkozik, hogy letörje a frank szárnyait. A jegybank a kamatpiacon végrehajtott ugyanis egy drasztikusnak nevezhető módosítást. Az euró–svájci frank devizaswapokra (kamatcserés üzletekre) a korábbi mínusz 40 pont helyett mínusz 66 pontos felárat határozott meg, vagyis évi másfél százalékos negatív kamatra fogad csak be svájci frank betétet. A befektetőknek így – elméletileg – nem éri meg hosszú távon svájci frankot tartani. Ezt az intézkedést főleg a helyi bankokra méretezték, amelyek nem fognak kamatot fizetni azoknak a befektetőknek sem, akik náluk helyezik el a frankbetétjüket.
Az intézkedés kapcsán Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy az irányvonal jó, középtávon ez a lépés gyengítheti a frankot, ám amennyiben újabb pánikok törnek ki, a befektetőket az sem riasztja el az alpesi devizától, ha másfél százalékot buknak rajta. A változtatás inkább a spekulánsokat riaszthatja el, és emellett azt eredményezheti, hogy a befektetők gyorsan megszabadulnak a franktól, ha elkezdenek lenyugodni a kedélyek. A szakember ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a svájci jegybank intézkedései nem oldják meg azt a helyzetet, hogy „fél Európa” a frankhitelét törleszti, így folyamatosan erősíti ezt a devizát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.