Hód bukkant fel a Római-partnál

Nagy Áron
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepetést okozott nemrég egy fürdőző a fővárosi járókelőknek a Római-partnál. A komótosan hömpölygő folyamban ugyanis egy hód tempózott, a hírek szerint nem is zavartatva magát a bámészkodóktól. Eurázsia legnagyobb, vízpartokon élő rágcsálója azonban nem számít váratlan vendégnek – tudtuk meg a WWF magyarországi szervezetétől, amely másfél évtizede kezdett hozzá a korábban eltűnt állatok telepítéséhez. A természetvédők emlékeztettek, hogy a hódok a XX. század elejére nagyrészt kipusztultak Európából – hazánkban az utolsót 1854-ben figyelték meg. Másfél évszázad telt el, s a folyami élőhelyek jelentősen megváltoztak. Az egykori széles Duna-ártéren lassabban vonult le az ár, és kisebb volt a vízszintingadozás. A folyó kanyarulatainak átvágásával viszont jócskán lerövidítették a hegyekből érkező víz útját. A meder megváltoztatásával egy időben a folyót árvízvédelmi gátak közé is szorították, ezért az esetenként lezúduló víztömeg nagyobb gyorsasággal, s nagyobb rombolómunkával hagyja el az országot. Ma a Duna gemenci szakaszán a víz játéka a 8-10 méteres ingadozást is elérheti. A vízszint ilyen mértékű változását egy partfalban lakó állat csak nagy alkalmazkodóképességgel vészelheti át. Ennek ellenére a WWF szerint a mai Magyarországon is számos terület alkalmas a hód megtelepedésére. Ezt az is segíti, hogy a rágcsáló bizonyos esetekben nem passzívan alkalmazkodik az adott élőhelyi viszonyokhoz, hanem környezetét alakítja saját igényeihez. A hód, úgy tűnik, itthon és külföldön is megfelelt ennek a kihívásnak.
Ismert, hazánkban a WWF ’96-ban indította el hód-visszatelepítési programját. A természetvédők Gemencen, a Hanságban, később pedig a Tisza és a Dráva különféle területeire telepítettek összesen több mint 230 egyedet. Törekvésüket siker koronázta: mára már csaknem hatszáz példány él az országban, ráadásul a populáció a legtöbb helyen továbbra is nő. A program egyébként 12 év után 2008-ban befejeződött. A szakértők azonban máig járják az érintett helyeket és figyelemmel kísérik az állatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.