Hódít a peremséta

A nyár egyik turisztikai szenzációja, az edge walk továbbra is hódít Torontóban. Az extremitást kedvelő turisták rögzített kötelekkel mehetnek ki 356 méter magasságban az egykor a világ legnagyobb tornyának peremére.<br />

Kárpáti György
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a helyiek sem szoktak hozzá a látványhoz: a járókelők újra és újra felnéznek, felfelé mutogatnak Toronto szimbólumára, a CN Towerre, amelynek 356 méteres magasságában emberek integetnek és rugaszkodnak el a torony pereméről. A lentről is félelmetes látvány szerencsére ártatlan, ám annál őrültebb szórakozás: öngyilkosságról szó sincs, vállalkozó szellemű turisták fizetnek azért, hogy kimenjenek a szédítő magasságban a toronyból, s szembenézzenek a hatalmas mélységgel. A 20-30 perces kalandért nettó 175 kanadai dollárt kell fizetni, s ezért cserébe az ember átélheti a toronyházból kiugrás adrenalinszint-emelő pillanatát anélkül, hogy az egyben az utolsó élménye lenne. A peremséta (edge walk) szemmel láthatóan hatalmas üzlet: napközben folyamatosan látni a torony szélén mozgó embereket, s bár hangokat ilyen magasságból nem lehet hallani, a bátor vállalkozók szemmel láthatóan élvezik a végtelen mélységet. A helyi tévéadók vég nélkül sugározzák az augusztus 1-jétől elérhető program reklámját, újsághirdetések hívják fel a vissza nem térő lehetőségre a figyelmet. A turisták mellett sok helyit is vonz a város ilyetén megtekintése: bár a nyitvatartási idő reggel 9-től este 8-ig tart, mégis augusztusban valamennyi hétvégi nap előre betelt. Jelen sorok írójának ugyan lehetősége lett volna a kalandban részt venni, de az izzasztó látvány elvette tőle a kedvét. Hasonló attrakciót kínálnak egyébként az új-zélandi Aucklandben és Makaón is, de előbbin „csak” 192, utóbbin 233 méter a kilépési magasság. A CN Tower eddig is rekordok sorát döntötte meg: 2010-ig a világ legmagasabb épülete volt, s jelenleg is itt található a világ legmagasabban fekvő „borospincéje”. Emellett a 356 méter magasan lévő kilátó padlóját egy részen üvegre cserélték, hogy az érdeklődők láthassák, milyen mélység van a talpuk alatt.

A CN Tower. Toronto büszkesége, a Canadian National Tower (CN Tower) a technika egyik valóságos csodája. Az 1976-ban átadott torony 553,33 méteres magasságával 34 éven keresztül tartotta a legmagasabb szabadon álló épület és a legmagasabb torony világrekordját. Az építészeti csodát három év alatt hozta létre 1532 munkás a nap 24 órájában dolgozva, a torony 160 kilométeres távolságból is látható, s évente mintegy kétmillió turista keresi fel. Az építési költségeit 15 év alatt hozta vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.