Itthon tartani a fiatalokat

Az új ifjúságpolitikai stratégia célja a fiatalok Magyarországon tartása – jelentette ki tegnap Soltész Miklós. A szociális államtitkár önkéntességre és kulturált szórakozásra tanítaná a fiatalokat.

Munkatársunktól
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha el is mennek külföldre tanulni a magyar fiatalok, térjenek haza, és Magyarországon boldoguljanak – közölte az Új nemzedék jövőjéért ifjúságpolitikai program vitairatát ismertető országjáró rendezvény záróeseményén Soltész Miklós. A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a vitairattal kapcsolatban elmondta, a tehetséggondozás terén nemcsak azokkal a fiatalokkal kell foglalkozni, akik az eszükkel tűnnek ki, hanem azokkal is, akik kézügyességükkel, szorgalmukkal. Mint fogalmazott, elengedhetetlen a magyar fiatalok önkéntességre szoktatása, ami nemcsak a jómódú fiatalok szocializációját, de azokét is segíti, akik hátrányból indulnak. – Tapasztalataim szerint a fiatalok jelentős része nem tudja eldönteni, mit szeretne az életben, nem talál magának értelmes célt. Ebben az önkéntesség gyakorlása nagy segítséget nyújthat – mutatott rá.
Soltész Miklós kitért arra is, hogy a mai fiatalok többségének a gyermekvállalás és a munkahelyi lehetőségek szerepe egyaránt fontos. – A kettő nem zárja ki egymást: a család boldogulásához nem kizárólag az anyagi javakon keresztül vezet az út – szögezte le az államtitkár. Megjegyezte, változtatni kell a fiatalok szórakozási szokásain, mivel a fiatalok gyakran mértéktelen alkoholizálásba és esetenként drogozásba kezdenek a fesztiválokon és más programokon. Mint mondta, meg kell tanítani a fiatalokat kulturáltan szórakozni. – Segíteni kell a fiatalok kapcsolattartását is, mert bár számos technikai újítás segít ebben, nagyon sokan mégis magányosak, nincsenek személyes kapcsolataik, nem lelnek párra – tette hozzá.
Mihalovics Péter, az Új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos a stratégiáról elmondta: akkor járnak el helyesen, ha az ifjúságpolitikát úgy helyezik el a politikában, hogy az élet minden területén „legyen becsatolása”, vagyis érintkezzen az egészségüggyel, a gazdasággal, az oktatással vagy a kultúrával. Megjegyezte, az év második felére olyan stratégiát szeretnének elkészíteni, amely tervezhetővé teszi a rendszer átalakítását, a források újbóli elosztását.
A vitairatot a múlt hónapban mutatták be, amelyet 1200 főre kiterjedő ifjúságkutatás előzött meg. Akkor arra kérték a fiatalokat, hogy röviden mondják el az őket érintő problémákat és a megoldási javaslataikat. Mint arról korábban beszámoltunk, a koncepcióban tíz témakört jártak körül: Budapest, vidék, családalapítás, a nők helyzete, kultúra, tehetséggondozás, oktatás, sport, szórakozás, illetve az állampolgári aktivitás. A programot október végén, november elején szeretnék bemutatni a kormány tagjainak.

Válaszokra várva. Az Orbán-kormány fennállásának másfél éve alatt nem tudott eredményeket felmutatni a demográfiai krízis megoldásával kapcsolatban, de erre utaló jelek és erre vonatkozó tervek sem látszanak – véli Z. Kárpát Dániel. A Jobbik országgyűlési képviselője szerint éppen ezért szükség lenne a pártja által javasolt szülőtámogatási életjáradék bevezetésére. A párt a személyi jövedelemadó egy százalékát is a szülőknek felajánlhatóvá tenné. Az LMP pedig úgy látja, a kormány intézkedései miatt a fiatalok kénytelenek elhagyni az országot, hogy máshol próbálhassanak szerencsét. A párt ifjúságpolitikai szakszóvivője, Turcsán Szabolcs úgy fogalmazott, a kabinet a munka törvénykönyvét le akarja cserélni a „kiszolgáltatottság törvénykönyvére”, amivel elveszi annak a lehetőségét, hogy a fiatalok itthon építhessék fel a jövőjüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.