Jelentés Pekingnek

Hírösszefoglaló
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többnapos látogatásra Kínába érkezett tegnap Joe Biden. Noha az amerikai alelnök az elkövetkezendő napokban összetett tárgyalásokat folytat majd számtalan témában, a közvéleményt leginkább a gazdasági kérdésekkel kapcsolatos megbeszélések érdeklik. A BBC helyszíni tudósítója kínai kormányzati tisztviselőkre hivatkozva arról írt, hogy Biden Pekingben minden bizonnyal elmagyarázza majd az adósságplafon emelése után várható amerikai megszorító intézkedéseket. A kínai Kommunista Párt hivatalos lapja, a Zsenmin Zsipao (Néplap) hasonló következtetéseket von le az egyébként még idén januárban egyeztetett úttal kapcsolatban. Mint írják, Kínában a Standard & Poor’s hitelminősítő Egyesült Államokat ért nemrégi besorolásrontása után leginkább arra kíváncsiak, hogy mennyire van biztonságban a dollárba fektetett pénzük. Peking ugyanis a legnagyobb befektető az Egyesült Államokban, mintegy ezermilliárd dollárnyi állampapírt birtokol, így számukra nem mindegy, miként oldják meg a gazdasági nehézségeket Amerikában. A kínai Új Kína hírügynökség ezzel összefüggésben azt is megjegyezte, Kínában még mindig ketyegő időzített bombaként tekintenek az amerikai gazdaság jelenlegi állapotára, főleg hogy még a washingtoni pénzügyminisztérium által bejelentett „igen komoly költségvetési megszorítások” sem tudtak gátat szabni a meglóduló államadósságnak. A gazdaságpolitikai kérdések között ugyancsak szerepel a kínai valuta, a jüan körül kialakult vita, amelyben Amerika folyton azt szeretné elérni, hogy értékeljék fel a kínai fizetőeszközt, mert annak túl alacsony árfolyama nem kedvező számára.
A gazdasági párbeszéd mellett Biden vizitje bizonyos mértékig politikai puhatolózásnak is tekinthető, hiszen találkozik majd a sokak által csak a következő generációs kínai vezetés fejének tekintett Hszi Csin-pinggel (Xi Jinping). A kínai Kommunista Párt titkárságának főtitkárát tartják a legtöbben esélyesnek a 2012-es pártvezetői posztra, illetve sokan már a 2013-as elnökválasztás befutójaként beszélnek róla.
Minden bizonnyal napirendre kerülnek olyan súrlódást kiváltó kérdések is, mint Kína egyre növekvő katonai költségvetése, illetve a szaporodó, bizonyíthatóan Kínából indított, célzott internetes hackertámadások. Egyes információk szerint egyébként az amerikai fél az emberi jogi kérdéséket, illetve Tibet ügyét is felveti a megbeszéléseken. Az ötnapos út során Joe Biden Kína mellett Japánba és Mongóliába is ellátogat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.