Jól vizsgázik Paks a stresszteszten

Dékány Lóránt
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmiféle azonnali beavatkozásra nincs szükség a fukusimai tapasztalatok ismerete alapján a paksi atomerőműben – közölte tegnap az áramtermelő társaság. Az atomerőmű tegnap megküldte jelentését a stressztesztről (hivatalos nevén a célzott biztonsági felülvizsgálatról) az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH).
Mint ismert, a japán fukusimai nukleáris blokkokban bekövetkezett súlyos reaktorbaleset hatására az európai országok még áprilisban elhatározták, hogy atomerőműveikben stressztesztet folytatnak le, amelynek Paks is alávetette magát. Mint azt a Magyar Villamos Művek tulajdonában álló társaság közölte, az eddigi vizsgálatok azt igazolták, hogy a létesítmény blokkjai megfelelnek a nemzetközileg elfogadott, a hazai hatóságok által előírt követelményeknek, beleértve az esetleges belső és külső hatásokkal szembeni védettség kritériumait is. Hozzátették, az atomerőmű védettsége a vizsgált kulcseseményekkel szemben jónak bizonyult.
Az eddigi főbb megállapítások között szerepel, hogy az erőműnek megfelelő a védelme a földrengések ellen. Az évekkel korábban végrehajtott megerősítések eredményeként a paksi atomerőmű blokkjain földrengések esetén teljesülnek az alapvető biztonsági funkciók, így egyebek mellett biztosított a reaktor leállítása és lehűtése. A szakemberek szerint azzal, hogy a telephelyet vízzel árasztják el, a létesítmény sajátosságai miatt nem kell számolni. (Fukusimában a blokkokban nem a földrengés, hanem az azt követő szökőár okozta a balesetet.) A jelentés rámutat, a Duna – ritkán előforduló – rendkívül alacsony vízszintje esetén az erőmű ugyancsak megfelelő műszaki felkészültséggel rendelkezik a helyzet biztonságos kezeléséhez. A következő időszakban az extrém meteorológiai helyzetekkel kapcsolatos védettséget és a telephely talajszilárdságát is értékelik majd különböző vizsgálatokkal. Az elemzés kitért az áramellátás esetleges pótlására is, ami a létesítmény hűtésének elengedhetetlen követelménye áramkimaradás esetén, amelyre szintén felkészült a létesítmény.
A stresszteszt ezzel azonban még nem zárult le, a paksi atomerőmű 2011. október 31-ig küldi meg végleges jelentését az OAH-nak. A közlemény rögzítette, hogy a rendkívül kis valószínűségű, de esetleg jelentősebb terheléseket eredményező hatásokkal vagy azok következményeivel szemben még tovább lehetne fokozni az atomerőmű védettségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.