Kereszttűzben az S&P

Felmerült a gyanú, hogy a Standard & Poor’s felsőbb utasításra adta besorolásait – derült ki a New York Times tegnapi cikkéből. A lap szerint az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított az ügyben.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább gyülekeznek a felhők a Standard & Poor’s (S&P) fölött, a New York Times tegnapi beszámolójából ugyanis az derül ki, hogy már az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálja a hitelminősítő döntéseit. A lap két olyan forrásból – akiket az eljárás során a tárcánál meghallgattak – úgy értesült, hogy igen súlyos vádak merülnek fel az S&P-vel szemben. Állítólag a hitelminősítő vezetői rendszeresen arra utasították a cég elemzőit, hogy az általuk kiadott rosszabb besorolásokat jobbá alakítsák, s ezzel kétséges értékű jelzálog-fedezetű értékpapírok vásárlására buzdították a befektetőket.
Az S&P-t és a másik két nagy hitelminősítőt eddig már számtalan kritika érte amiatt, hogy a legjobb osztályzatot adtak befektetési eszközökre, amelyek a válságban kámforrá váltak. A nagy amerikai házak működéséről jelentések készültek, a cégeket éles bírálatok érték az Egyesült Államok kongresszusa részéről és az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) eljárást indított a visszaélések feltárására. Az igazságügyi minisztérium kezdeményezésében az az újdonság, hogy amennyiben bebizonyosodik a felső utasításokról szóló gyanú, megdől az S&P eddigi védekezési stratégiájának döntő pontja, miszerint náluk a szakembergárda önállóan dönt. A hitelminősítők tevékenységével szemben eddig a legsúlyosabb kritika az volt, hogy olyan intézményeket osztályoznak, amelyektől a bevételeik is származnak; bankok állítólag több százezer dollárt fizettek a besorolásokra. Az amerikai lap írásából nem derült ki, hogy a minisztérium vizsgálata – amelyet állítólag még az Egyesült Államok leminősítése előtt indítottak – a másik két nagy társaságra is kiterjed-e, a cikkben mindenesetre azt vetítik előre, hogy egy sikeres eljárás az amerikai óriás ellen megdönthetné a hagyományos hitelminősítői rendszert.
Az S&P-re rájár a rúd, amióta augusztus 5-én megvonta a legjobb besorolást az Egyesült Államoktól. Mint ahogy lapunk tegnap beszámolt róla, az intézetet bennfentes információk kiszivárogtatásával vádolja az SEC. A hitelminősítőről időközben kiderült, hogy kétezer milliárd dollárral elszámolta magát, amikor meghozta döntését az Egyesült Államok leminősítéséről. A ház értékelésével szembeni bizalom hiányát legjobban az érzékelteti, hogy a piac nem vette komolyan a leminősítést, és olcsóbban hitelezi Amerikát, mint eddig.

Hibázott a tőzsdefelügyelet? Jelentős mennyiségű dokumentumot semmisített meg az elmúlt években az amerikai tőzsdefelügyelet – közölte a The Wall Street Journal tegnapi cikkében, amelyet a Portfolio.hu idézett. Az iratok állítólag bankokkal és kockázatos befektetési alapokkal kapcsolatos nyomozások eredményeit tartalmazták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.