Késlekedhet a fukusimai hidegleállás

Hírösszefoglaló
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan későbbre tolódik a március 11-i földrengésben és szökőárban megrongálódott japán Fukusima–1 atomerőmű januárra tervezett hidegleállása – közölte tegnap az erőművet üzemeltető Tepco. A Reuters beszámolója szerint a reaktorépületekben hosszú ideje gyűlő, radioaktív víz megtisztítására tett erőfeszítéseket hátráltatja a sugárzó cézium kivonását szolgáló berendezések sorozatos meghibásodása, ami a szivattyúknál is üzemzavart okoz. Mindezek a sérült erőmű stabilizálási folyamatának késedelmével fenyegetnek. „Elképzelhető, hogy a fertőtlenítési és tisztítási folyamatok év végre tervezett befejezése eltolódik, ami befolyásolhatja a hidegleálláshoz vezető leszerelési műveleteket. Egyelőre nem döntöttünk az időpont módosításáról” – közölte a Tepco szóvivője. A hidegleálláshoz az kell, hogy a reaktorokban a víz hőmérséklete 100 Celsius-fok alá essen normál nyomáson, és a radioaktív üzemanyag ne tudjon újra felhevülni. A Tepco tegnap megerősítette, hogy tesztel egy új berendezést a radioaktív víz tisztítására. Becslések szerint augusztus 9-ig mindössze 42 ezer tonna erősen szennyezett vizet sikerült megtisztítani, és még körülbelül 120 ezer tonna van a turbinaépületek alján és más helyeken. Az üzemeltető cég azt a célt tűzte maga elé, hogy az év végéig 200 ezer tonna sugárszennyezett vizet átszűr, mert a károsodott reaktorok helyreállítási munkálatai közben további vízszennyeződés várható.
A Toshiba gyártotta új víztisztító berendezés, a Sarry tesztjeit leghamarabb ma kezdik meg a szakemberek. Az eszközt viszonylag könnyű használni, és kisebb a meghibásodás esélye is, mert az eddig használt szerkezethez képest kevesebb pumpával működik. Ha kapacitásának csak kilencven százalékán üzemel a berendezés, akkor is megközelítőleg 195 ezer tonna céziummal szennyezett vizet lesz képes az év végéig megtisztítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.