Kettős mérce Ukrajnában

Míg az oroszok érettségizhetnek anyanyelvükön Ukrajnában, addig a magyaroknak ugyanezt nem teszik lehetővé a törvények, így a magyar végzősöknek főiskolákra, egyetemekre is nehezebb bejutniuk. Magyarország kijevi nagykövete egy interjúban a helyzet orvoslását kérte az ukrán kormánytól.

Pataky István
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több éve hátrányba kerültek a kárpátaljai magyar diákok, hiszen nincs lehetőségük arra, hogy anyanyelvükön érettségizzenek, a vizsgaközpontokban csak ukrán és orosz nyelven írhatják meg a teszteket. Bayer Mihály nagykövet az ukrajnai zakarpattya.net hírportálnak adott nyilatkozatában elmondta, Budapest azt szeretné, ha a magyaroknak joguk lenne anyanyelvükön érettségizni a független központok által szervezet vizsgahelyeken. A diplomata arra emlékeztetett, hogy a magyar diákoknak ugyanabból a tananyagból kell teljesíteniük, mint az ukránoknak, tehát nem a tesztek tartalmának megváltoztatását kérik, hanem a nemzeti kisebbségek érdekeinek figyelembevételét. Nehezebb az oktatási nyelvtől eltérő nyelven vizsgázni egy tárgyból, így kevesebb pontot érnek el a diákok és nehezebb bejutniuk a felsőoktatásba, érvelt Bayer Mihály. „Arra kérjük Ukrajnát mint partnerországot, hogy módosítsa az erre vonatkozó törvényeket, hiszen már engedélyezték az orosz nyelvű érettségit” – idézte a Kárpátalja.ma hírportál a nagykövetet.
Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szerint az egymást váltó ukrán kormányok ígéretet tesznek ugyan a helyzet megoldására, azonban gyakorlati lépések nem történnek. „Sajnos, úgy tűnik, Ukrajnában vannak első- és másodosztályú kisebbségek” – fogalmazott a júliusi, felsőszinevéri nyári szabadegyetemen a KMPSZ vezetője, aki elmondta, az ukrán kormányzat beváltotta az oroszoknak a politikai ígéreteket. Az orosz bekerült a választható felvételi vizsgatárgyak közé, emelt szintű érettségit is lehet tenni belőle, míg a többi kisebbség nyelve, így a magyaré nem kap ilyen kedvező elbírálást. „Az a furcsa helyzet alakult ki, hogy magyar nyelv és irodalom szakra történő felvételkor nem kell és nem is lehet megmérni magyar nyelv és irodalomból a diákok tudását, hanem kötelesek ukrán nyelvből ugyanazt a szintet teljesíteni, mintha ukrán bölcsészszakra szeretnének menni. Ez olyan lépés, ami, nem is burkoltan, vissza akarja szorítani az anyanyelvi oktatást” – mondta Orosz Ildikó.
Az utóbbi évek ukrán oktatási politikájának következményei máris érezhetők a magyarság körében. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke arra figyelmeztet, hogy újraindult az a folyamat, melynek eredményeként a magyar szülők ukrán nyelvű iskolákba íratják gyerekeiket, mert a jövőjüket így látják nagyobb biztonságban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.