(kiben volt kurázsi )

Kristóf Attila
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hogy pontosan mikor, de valószínűleg a hatvanas évek vége felé jártam először Pannonhalmán, valami ösztönös vonzódásnak engedve. A bencés apátságról írtam, egy szerzetes kísért végig a nevezetes helyen. Ez a látogatás véletlen volt, s inkább az intézmény történelmének szólt, mint az ott időtlenül jelenlévő szellemiségnek. Sok évvel később, 1988-ban viszont éppen e szellemiség iránti érdeklődésem jegyében, körkérdéssel fordultam a katolikus egyház prominenseihez a közelgőnek látszó történelmi változásokkal kapcsolatban. A főpapok közül mindössze hárman válaszoltak az egyházakat és Magyarország eljövendő sorsát is érintő kérdéseimre. A nem válaszolók óvatosságát látva, mentségként arra gondoltam, hogy Isten malmai mindig is lassan őröltek.
A választ adók közül az egyik Szennay András, Pannonhalma főapátja volt. Ő bátran és határozottan mondta ki véleményét, hogy Magyarországnak végszüksége van politikai, ideológiai és erkölcsi változásra. 2008-ban megismételtük az interjút ugyanazokkal a kérdésekkel és még keményebb válaszokkal. Ez szintén írásos formában történt, de ezúttal hosszasabban beszéltünk telefonon, így személyes kontaktus is kialakult közöttünk.
Ez év nyarán viszont szerencsém volt. A kilencvenesztendős főapát a tihanyi bencés kolostorban töltött egy hetet, s vendéglátója, Korzenszky Richárd perjel hozzásegített, hogy hosszabb időt együtt tölthessek vele. Bizony, kissé elérzékenyültem, amikor láttam, hogy Szennay András éppúgy örül nekem, mint én neki. E találkozás alkalmával vált bizonyossá bennem, hogy valójában mi Pannonhalma szelleme. Egyetlen szó kifejezi: a szeretet. Az intelligencia, a tiszta, elfogulatlan gondolkodás, a tudás, a műveltség csak ráadás. Nem ért meglepetésként az idős főpap szellemi frissessége, hiszen a három éve adott interjút megelőző telefonbeszélgetésünk során már tapasztalhattam bölcs humorát, tájékozottságát és a magyar politikai helyzetről alkotott határozott vélekedését.
Viszont csak most tudtam meg, hogy ifjúkora óta a Magyar Nemzetet olvassa, Pethő Sándortól mindmostanáig. Mivel néhány éve deréktól lefelé megbénult, tolókocsijához van kötve, szellemi mozgástere azonban nem szűkült be, úgymond ez a helyzet kedvez a gondolkodásnak és az elmélyedésnek. „Két kedvtelésem van, zenét hallgatok és olvasok, soha ennyi lehetőségem nem volt, hogy minden érdemes írást a kezembe vegyek. Ráadásul a könyvtárunk vezetője gardíroz engem, az a hölgy, aki magát idekísérte. Ő tologat, ha kell és mindenben gondomat viseli.”
A nagy meglepetés akkor ért, amikor váratlanul szóba hozta három évvel ezelőtt meghalt Natasa kutyámat. „Nagyon megszerettem azt a kiskutyát ismeretlenül is és átérzem, mit jelent az elvesztése. Nekem is volt kutyám. Ha megengedi, elmesélek egy kedves és kissé mulatságos történetet. Pannonhalmán építkezés folyt és a biztonsági őr odahozott egy úgynevezett őrző-védőt, egy néhány hónapos német juhász kölyköt. Én naponként kitolattam magamat a szabadba, hogy egy-egy órát ott töltsek, s minek tagadjam, pár hét alatt sikerült magamhoz édesgetnem a kiskutyát. Egy idő után, amikor meglátott közeledni, odarohant hozzám és felugrott az ölembe. Ez aztán konvencióvá vált. Ám közben a kiskutya megnőtt, s negyvenkilósan ugyanúgy gyakorolta a szokásjogot, mint azelőtt. Végül a falnak kellett támasztani a tolószékem hátulját, hogy fel ne döntsön. De a szeretet örömét mégsem vehettem el tőle. Nem csak az embernél nagy dolog a szeretet.”
Kilencven év hosszú idő. De Szent Pál szerint: A szeretet soha el nem fogy. Hogy más, fontosabb dologról érdemesebb lett volna talán beszélnünk? Én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.