Kitárcsázott kukoricamezők

2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irakban 2003-ban Paul Bremer, Henry Kissinger hajdani munkatársa az Ideiglenes Koalíciós Hatóság igazgatója lett. A rendeleteinek egyike, a 81. számú a szabadalmakra, az ipari formatervezésre, a titkos információkra, az integrált áramkörökre és a növényfajtákra vonatkozó jogszabály volt. A 81-es rendelet egy új iraki vetőmagpiac létesítését célozta, ahol a nemzetközi konszernek az általuk preferált – génmódosított – vetőmagjaikat eladhatják. Irak számára hatféle búzavetőmagot kellett előállítani. Ezek közül a parasztok három olyat használhattak, melyek terméséből csak tésztát lehet készíteni. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok segítségével 2004 után Irakban termesztett búzának az 50 százalékát exportra szánták, mert a tészta az iraki táplálkozási szokásoktól idegen étel.
A hetvenes években Argentínának figyelemre méltó életszínvonala volt. Mezőgazdasági rendszere sokoldalú, produktív kis családi vállalkozásokból állt. Akkoriban az argentin marhahús olyan jó minőségű volt, hogy versenyre kelt a texasival. A gazdagon termő földeken a farmok nagy többlettermést értek el, az jóval meghaladta a hazai élelmiszer-szükségletet. 1989-ben Carlos Menem elnök azzal, hogy az adósság megfizetéséhez szükség van a génmódosított szójababkivitelre, Argentína mezőgazdaságát exportszolgáló monokultúrává alakította.
1991-ben Menem biotechnológiai bizottságot hozott létre, hogy felülvizsgálja a génkezelt kukorica-, napraforgó-, gyapot-, búza- és főleg szójababfajták szántóföldi kísérleteire szóló licenceket. Arról, hogy ezek a génmódosított növények biztonságosak-e, sem kormánya, sem a bizottság nem kezdeményezhetett nyilvános vitát. Miután a génmódosított szójababvetőmagot 1996-ban bevezették az argentin mezőgazdaságba, a nagy külföldi cégek megkezdték az argentin termőföld tömeges felvásárlását, és a vetőmag óriási ipari termelőhelyévé alakították át. A 70-es években a szójabab semmilyen lényeges szerepet nem játszott az országban. 2004-ben már több mint 14 millió hektáron, az összes művelt terület csaknem felén volt Monsanto-féle génmanipulált szójabab. A tejtermelő szarvasmarhát tenyésztők száma 1988 és 2003 között a felére csökkent. Argentína 1970-ben még a világ legmagasabb életszínvonalú országai közé tartozott. A szegények aránya 1998-ban elérte a 30 százalékot, 2001-ben pedig már 51 százalék volt. Egy Epicyte nevű kis biotechnológiai magáncég 2001 szeptemberében San Diegóban sajtókonferenciát tartott. Az Epicyte bejelentette, hogy sikeresen kifejlesztettek egy újabb génmódosított gabonát – a fogamzásgátló kukoricát. Ehhez egy ritka sajátossággal, immunális terméketlenséggel bíró nők szervezetéből antitesteket nyertek ki. Ezt követően izolálták a terméketlenségért felelős gént, és a géntechnika segítségével beépítették a közönséges kukoricába.
2010: Magyarország továbbra is arra törekszik, hogy mentes maradjon a génmódosított termékektől. Az illetékes hivatal hozzátette: szeretnék elérni, hogy környezetvédelmi-természetvédelmi szempontokra hivatkozva is fenn lehessen tartani a tilalmat. A génmódosított növényekből és gazdasági haszonállatokból készült élelmiszerek emberi szervezetre gyakorolt hatása tudományosan még nem teljesen tisztázott, de az már jól látszik, hogy lényegesen több a negatív tapasztalat, mint annak ellenkezője. A magyar mezőgazdaságban dolgozó emberek érdeke az, hogy a termékeiket a piac úgy ismerje, mint magas biológiai értékű, tiszta és egészséges élelmiszereket, amelyek nem rombolják, hanem javítják az emberi egészséget. Ennek érdekében a vegyszerhasználatot eltúlzó nagyüzemi gazdálkodás helyett a sok kézi munkaerőt igénylő kisüzemi, családi gazdálkodást kell támogatnia a mindenkori agrárpolitikának. Azt a gazdálkodási formát, ahol a gyomirtó szerek helyett még ma is kézbe veszik a kapát, akkor is, ha az motoros kapa. Ahol ismét tudják alkalmazni a rézgálicot és a kénport, valamint a biológiai növényvédelmet, azaz a levéltetvek ellen nem használnak rovarirtó szert. Ehelyett engedik szerephez jutni a katicabogarakat, mert azokat nem pusztították el a fölösleges vegyszerek, és így jóízűen elfogyaszthatják a gyümölcsfáink leveleit megtámadó levéltetveket, mi pedig a vegyszermentes és egészséges gyümölcsöt.
A magyar mezőgazdaság kiváló talaj- és éghajlati adottságokkal rendelkezik. A természeti adottságainál fogva alkalmas arra, hogy kiváló minőségű áru kerüljön a Kárpát-medence termőföldjeiről az asztalra. Szigorúan tilos ezt a minőségtermelési lehetőséget kockáztatni. A magyar mezőgazdaság nemes paraszti hagyományokon alapuló, de korszerű technológiai elemeket alkalmazó gazdálkodási módszerei megalapozzák annak a kiváló és magas biológiai értékű élelmiszertömegnek az előállítását, amely hiteles és garantálja az emberek egészségét. Fontos, hogy a fémzárolt vetőmag ellenőrzése hatósági feladat, és mint ilyen, állami monopólium. Az lehetetlen állapot, hogy a szocialista-liberális agrárkormányzat ezt kiadta a legnagyobb vetőmag-forgalmazó cégeknek. Ezzel azt érték el, hogy ezek a cégek önmagukat ellenőrizhették. Az „eredmény” ma már látszik: sorra kell kitárcsázni a génkezelt vetőmaggal szennyezett táblákon a teljes növényállományt!

A szerző a gazdálkodás- és szervezéstudományok doktora,
a Kisgazda Polgári Egyesület szakértője

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.