Kitart a pesszimizmus

Követve a meglehetősen negatív nemzetközi hangulatot, a Budapesti Értéktőzsdén is az eladói nyomás érvényesült: a BUX 321,71 pontos, 1,52 százalékos csökkenéssel, 20 811,31 ponton zárt, a nap vesztese címet az OTP és a Mol érdemelte ki, míg a Magyar Telekom és a gyógyszeripar jól teljesített.

Munkatársunktól
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közepes, 18 milliárd forintos forgalomban a vezető részvények árfolyama vegyesen változott tegnap a hétfői záráshoz képest. A leggyengébben az OTP teljesített; a bankrészvények ára 220 forinttal, 4,19 százalékkal, 5031 forintra esett, forgalmuk 14,6 milliárd forintot tett ki. A Mol sem remekelt, árfolyama 495 forinttal, 2,5 százalékkal, 19 305 forintra csökkent 2,1 milliárd forintos forgalomban. A Magyar Telekom árfolyama eközben 8 forinttal, másfél százalékkal, 543 forintra erősödött, a távközlési részvény 441 millió forint értékben cserélt gazdát. A Richter-papírok árfolyama 300 forinttal, 0,81 százalékkal, 37 300 forintra nőtt, a gyógyszerrészvény forgalma 567,9 millió forintot ért el. Szektortársa, az Egis 118,9 millió forintos forgalom mellett 430 forinttal, 2,37 százalékkal, 18 590 forintra emelkedett.
Folytatódtak a pánikszerű eladások a tőzsdéken, a befektetők az európai adósságválság és az amerikai adósságplafon körüli események miatt menekülnek a kockázatos eszközökből. A magyar piac sem tudta magát kivonni az esésből – értékelte a nap eseményeit a Quaestor elemzője. Varga Zoltán kiemelte: egyelőre nem látszik semmiféle fordulat a devizapiacon, csak tippelni lehet, hogy mely szinteken fog megfordulni az igen aggasztó tendencia.
Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője azt emelte ki, hogy délután, elsősorban a Richter jó eredményének köszönhetően kis emelkedés kezdődött, de a nap végére az OTP 5100 forintos pozíciója, amit napközben sokáig tartott, elesett. – A bank legnagyobb kockázata az, hogy hirtelen megnő a nem fizető hitelállomány, és minél magasabb a svájci frank árfolyama a forinttal szemben, ennek a valószínűsége is annál jobban nő. Bár a Richter a rossz hangulat ellenére 300 forintot tudott izmosodni, s erősödött a Telekom és az Egis is, nem tudták ellensúlyozni az OTP és a Mol esését – tette hozzá a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.