Kocsis gyanúsított lett

Hűtlen kezeléssel gyanúsította meg a rendőrség Kocsis István BKV-vezért, a Magyar Villamos Művek Zrt. korábbi vezérigazgatóját, akit két társával együtt az energiavállalat 2006 és 2008 között lebonyolított offshore-ügyletei miatt hallgattak ki. Tarlós István főpolgármester kiállt Kocsis mellett.

Swendt Pál
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Nemzeti Nyomozó Iroda Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. korábbi vezérigazgatóját, a BKV jelenlegi vezérigazgatóját. A rendőrség közleménye szerint eddig három személyt (egyikük Molnár László, a cég volt vezérigazgató-helyettese – a szerk.) gyanúsítottak meg az MVM elmúlt években folytatott gazdálkodása kapcsán elrendelt vizsgálatban, akik szabadlábon védekezhetnek.
– Meggyőződésem, hogy a nyomozó hatóság vizsgálata igazolni fogja ártatlanságomat, a BKV Zrt. vezérigazgatói posztjáról pedig nem mondok le – közölte Kocsis István.
*
Közleménye szerint kihallgatásán elmondta, hogy nem követte el a terhére rótt bűncselekményt. Részletes, igazságügyi szakértői véleménnyel alátámasztott, írásban megfogalmazott nyilatkozatot tett. A nyomozó hatóság kérdéseire a közeljövőben részletesen és mindenre kiterjedően válaszol, a keletkezett vagyoni hátrányért ténylegesen felelős személyek felderítésében együttműködik és minden segítséget megad.
– Az MVM közgyűlése által 2005-ben elfogadott és évente megújított, a csoport piaci értékének 800-1000 milliárd forintra való növekedését megcélzó stratégia pénzügyi lépéseinél nem volt előrelátható, hogy 2008 második felében pénzügyi, gazdasági világválság következik be. Előre nem tudhattam, hogy a tulajdonosok váratlanul megváltoztatják az általuk korábban jóváhagyott stratégiát, és az MVM szétdarabolását és gyorsított eladását tűzik ki célul. Mint ahogyan előttem sem volt ismert – politikai retorzióként – a leváltásom. Sem nekem, és legjobb tudomásom szerint az általam irányított menedzsmentnek sem volt célja vagyoni hátrány okozása – hangsúlyozta Kocsis István. Szerinte leváltása után például nem kellett az új vezetésnek egy befektetési alapban biztosított 600 millió euró, vagy a Románia felé megvalósítás előtt álló régiós fejlesztés, amely bekerült a jelenlegi Nemzeti energiastratégiába is. – A projektek – akár politikai parancs, akár más ok miatti – elhallgatott megállítása a megszerzett pozíciók feladásával, elvesztésével jártak, és ezzel együtt több száz milliárdos kárt okoztak az MVM-nek és Magyarországnak. Vezérigazgatóságom alatt az MVM könyvvizsgálója, igazgatósága, felügyelőbizottsága, közgyűlése és a tulajdonosok sem a projektek célszerűségével, sem azok költségével kapcsolatosan észrevételt, kifogást nem támasztottak – fogalmazott.
Az MR1 értesülése szerint Kocsist két ügylet miatt gyanúsították meg, amelyek legalább kétmilliárd forint kárt okoztak az állami cégnek, és így a költségvetésnek. Az Origo által közölt összeállítás arra is kitér, hogy az offshore-cégek nevében többször is az a Szász András járt el, akinek neve felbukkant a Nádor ’95 Rt.-vel kapcsolatban indult büntetőeljárásban. Ez a cég kapott megbízást annak idején a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak szánt lehallgatóberendezés beszerzésére, amelyhez Szász és üzlettársai áthidaló devizahitel formájában 33 millió dollárhoz jutottak az akkoriban Erős János vezette Kereskedelmi és Hitelbanktól.
Az MSZP közeli vállalkozó és társai ellen indított nyomozás kiderítette, hogy a Nádor a felvett hitelből hozzávetőlegesen huszonegymillió dollárt költött a berendezésekre, a többit saját célra használta fel. A tranzakciót a titkosszolgálatok részéről Somogyi Tamás kabinetfőnök és Hevesi Tóth Ferenc, a szakszolgálat korábbi főigazgatója jegyezte ellen Nikolits István volt titokminiszter, illetve Medgyessy Péter egykori pénzügyminiszter jóváhagyásával. Az ügyben Szászt csalással és csempészettel gyanúsították meg, a csalás miatt indított vizsgálatot bűncselekmény hiányában, a csempészet gyanújával folytatott nyomozást pedig bizonyítottság hiányában a Fővárosi Főügyészség 2005 májusában megszüntette.
Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos lapunknak azt mondta, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal azonos vizsgálati eredményeik alapján a vagyonvesztés kapcsán már felmerült Kocsis felelőssége. Októbertől tekintették át az MVM offshore-ügyeit, amelyből az is kiderült: Kocsis és társai úgy fektették az állam pénzét az adóparadicsomokban bejegyzett cégekbe, hogy arról csak utólag született közgyűlési határozat. A BKV vezérigazgatóját a tulajdonos főváros a gyanúsítás ellenére egyelőre nem mozdítja el beosztásából.
– Amíg tényszerűen be nem bizonyosodik, hogy bármi is Kocsis István terhére róható, és amíg a BKV-t az eljárás nem érinti, addig semmilyen okot nem látok arra, hogy felmentsem a munkavégzés alól – válaszolta kérdésünkre Tarlós István főpolgármester. Közölte: Kocsis előzetesen jelezte neki, hogy gyanúsítottként idézték, és az már a 2010-es választások idején is várható volt, hogy MVM-ügyekben a hatóságok megkérdezhetik a szakembert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.