Közérdekű keresetre várva

A devizahitelesek érdekeit az szolgálná leginkább, ha az erre feljogosított állami hatóságok, így az ügyészség vagy a pénzügyi felügyelet közérdekű keresetet indítana a kölcsönszerződések ügyében – véli Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke.

Jakab András
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerinte a közérdekű keresetnek az lenne az előnye, hogy az ügyben meghozott ítélet az összes érintett ügyfélre kiterjedne, csupán az elszámolást kellene külön-külön elvégezni. Emlékeztetett: közérdekű pert a kifogásolt devizahitelek miatt is a jogszabályban megjelölt hatóságok indíthatnak, így az ügyészség és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Az állam képviselői könnyebben megismerhetnék, áttekinthetnék a hitelezési konstrukciókat és független, akár külföldi szakértőket is bevonhatnának.
*
Réti László megjegyezte, hogy az egyéni perlésnek még ügyvéd segítségével is megvannak a kockázatai, különösen olyan időszakban, amikor az ügyfeleket – érthető módon – veszteségeik miatt érzelmi, indulati hatások is érik. Perelni emiatt csak alapos előkészítés után érdemes – erre figyelmeztet az elnök szerint a Baumag-ügy, amelynek károsultjai az elmúlt években olykor egymást és az ügyvédeket is bepanaszolták, a hatóságokat pedig beadványokkal bombázták, mert nem tudtak hozzájutni a pénzükhöz. A kamarai vezető úgy véli: a spontán egyéni perfolyam szétforgácsolná az erőket, elárasztaná a bíróságot. A bírák azt figyelhetnék, hogy melyik másik tanács hozott már ítéletet. Az elvesztett per esetleg a többi ügyfélre is kihatna, és az ítélt dolog, vagyis a res judicata esetét vetné fel, hiszen az első döntést precedensnek tekinthetnék. – Vannak ugyanakkor jó tapasztalatok is – a közölte az ügyvédi vezető. A Postabank-ügy kisrészvényesei régebben nem hiába fordultak a bírósághoz, s jelenleg jól haladnak a vörösiszap-katasztrófa miatt indított kártérítési eljárások is.
Réti szerint akár közérdekű kereset indul, akár egyéni eljárások kezdődnek, tisztázni kell a kölcsönszerződések létrejöttének körülményeit, pénzügyi és jogi alapjait. – Csak a komplex, jól előkészített eljárás adhat esélyt a sikerre – fogalmazott az elnök. Mint mondta, az ügyfelek a polgári törvénykönyv és a fogyasztóvédelmi szabályok alapján egyaránt kérhetik sérelmeik orvoslását.
A várható bankperek előkészítéséből részt vállalhatnak a közjegyzők is – derült ki Tóth Ádám nyilatkozatából. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara vezetője lapunknak azt mondta: a közjegyző a károsultak kérésére a per megindítása előtt – az úgynevezett előzetes bizonyítás szabályai szerint – igazságügyi szakértőt rendelhet ki az összefüggések feltárására. Egy ilyen elemzés keretében a szakértő megvizsgálhatja például, mikor, hol és milyen kamattal vette fel a hazai kereskedelmi bank a devizát, s abból később milyen kamattal nyújtott hitelt az ügyfélnek. Az iratok tanulmányozása alapján a mai helyzet történeti előzményeit is rögzítheti az igazságügyi szakértő, és abból következtetéseket vonhat le. – Az ügyfélnek minden lépést nagyon meg kell fontolnia, hiszen könynyen kicsúszhat a határidőkből, és az is megtörténhet: olyan jogi megoldást választ, amely később elzárja őt más lehetőségektől – mutatott rá Tóth Ádám. Azt is az ügyfélnek kell megmondania, hogy az előzetes bizonyításkor milyen kérdéseket kíván feltenni a szakértőnek.
Megkeresésünkre a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája azt válaszolta: a devizaalapú hitelszerződésekkel kapcsolatban az ügyészség eddig nem indított közérdekű keresetet, és nem is érkezett hozzá ilyen kérelem. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete arra emlékeztetett, hogy eddig csak az általános szerződési feltételek miatt indított bírósági eljárásokat. Konkrétan a devizahitelezési ügyekben egyelőre nem vetődött fel, hogy közérdekű pert, igényérvényesítést kezdeményezzenek pénzügyi szolgáltatók ellen.

Figyelmeztet a GKI. Sok családnál árfolyamgát nélkül is nőhet a lakáshitel-törlesztés 2014-től, a 2006–2008-ban népszerű, akkor lejáró lakás-takarékpénztári megtakarítással kombinált lakáshitelek törlesztője ugyanis jelentősen meghaladhatja a hitelfelvételkor kalkuláltat, ha akkor is erős marad a frank. Példájuk alapján egy 2006-ban felvett 80 ezer frankos hitel törlesztője negyven százalékkal is megugorhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.