Lemondott Boc magyar minisztere

2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott tegnap tisztségéről Cseke Attila, a román kormány egészségügyi minisztere. Az RMDSZ-es tárcavezető azzal indokolta döntését, hogy kevesli a költségvetés-kiegészítés során az egészségügynek szánt juttatásokat, amelyek összegéről úgy határozott a pénzügyminisztérium, hogy vele nem egyeztettek. Emil Boc kormányfő elfogadta Cseke lemondását, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök pedig közölte: a szövetség 15 napon belül kijelöli a távozó miniszter utódját. Miközben Kelemen szerint párttársa kiváló munkát végzett a tárcánál, a távozó politikus számtalanszor került bírálatok kereszttüzébe a nevéhez fűződő egészségügyi reform miatt. A decentralizáció keretében ugyanis hatvanhét kórházat szüntettek meg idén Romániában. Emiatt a helyi önkormányzatok tucatnyi pert akasztottak a miniszter nyakába, emellett a kormány az IMF-fel kötött szerződés alapján 5700 kórházi ágy megszüntetését is vállalta. Nemrég Traian Basescu államfő ultimátumot adott Csekének és az országos egészségbiztosítási pénztár vezetőjének: vagy rendbe hozzák az intézmények pénzügyi helyzetét, vagy mindkettőjüknek távoznia kell. A romániai egészségügyi rendszer idén félmilliárd eurós adósságot halmozott fel, a módosított büdzsében viszont csak 83 millió eurót különítettek el számára.
Ezzel egy időben Borbély László környezetvédelmi miniszter után újabb RMDSZ-es politikus, Borboly Csaba ellen is eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség. A Hargita megyei közgyűlés elnökét feljelentették, miszerint az önkormányzat tulajdonába került kórházra szánt közpénzből tervezett és épített családi ingatlant; Borboly tegnap cáfolta a vádakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.