Magyar iskolaépítők Kenyában

Az afrikai Viktória-tó Rusinga szigetére utazik a napokban egy tizenhat tagú, erdélyi és magyarországi fiatalokból álló csoport, hogy a helyi körülményekhez képest korszerű iskolát építsen az ott élő gyerekeknek. A magyar önkénteseknek egyéb merész tervük is van a kenyai közösség felkarolására.

2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdélyi önkéntesek készülnek iskolát építeni a fekete kontinensen, Kenya egyik kisközössége számára. A nem mindennapi vállalkozás ötletgazdája és mozgatórugója a marosvásárhelyi származású, földrajz szakos egyetemi tanulmányait Kolozsváron folytató Halmen Balázs, aki tavaly négy hónapot töltött önkéntesként a kelet-afrikai országban. Itt a Kenya nyugati csücskében fekvő Viktória-tó Rusinga szigetén kezdett dolgozni, ahol azelőtt még nem fordult meg fehér önkéntes. Az ország legszegényebb, ugyanakkor betegségektől leginkább sújtott Nyanza tartományához tartozó sziget lakóinak 45 százaléka HIV-fertőzött, emiatt sok gyerek marad árva vagy félárva, a férfiak tehenekért vásárolnak feleséget, a keresztény istentiszteleteken pedig gyakran előfordul az ördögűzés.
A megbetegedések jelentős részét a hiányos tisztálkodási körülmények okozzák, a falusiak nagy része ugyanis annak a tónak a vizét issza és fürdik benne, amibe belefolyik a közeli város szennyvize. Az erdélyi fiatalember kezdetben angolt, matematikát, tornát és kézimunkát oktatott a gyerekeknek egy helyi szervezet által működtetett magániskolában, a Sargy Education Centre-ben, amely közel 120 árva, félárva és szegény gyereknek nyújt oktatási lehetőséget. Ezen túlmenően a szigetlakók segítségével felépített egy húsz férőhelyes, háromszobás házat, hogy minél több önkéntest tudjon fogadni a szervezet, taneszközökkel bővítette az iskola felszerelését, és víztározót is szerzett az intézmény számára. Halmen megalapította az iskola futballcsapatát, sőt focipályát is épített, labdákat vásárolt, heti háromszor pedig edzéseket tartott a futballért különösen rajongó kenyai kicsik számára.
Hazatérése után fejébe vette, hogy felkarolja a Rusinga szigetén élő kenyaiakat. Halmen vasárnap tizennégy erdélyi és egy budapesti fiatallal együtt visszatér a fekete kontinensre, és a mostani, bádoglemezekből összetákolt viskó helyett nekilátnak egy, a helyi körülményekhez képest korszerű iskola felépítésének, amelyet idővel kétszintesre bővítenének. „Azért fontos az iskola, mert Kenyában a szegénységből való kitörés egyetlen lehetősége az oktatásban rejlik. Vagy ahogy az ottani gyerekek szavalják: az oktatás a kulcs” – indokolja a projektet a fiatalember, aki a tervét felkaroló szervezetekkel, önkéntestársaival téglajegyek (képeslapok) nyomtatásával, adománygyűjtő akciókkal próbálta összegyűjteni az iskola felépítéséhez szükséges 30 ezer eurót. Miközben a tanintézetet három év alatt tervezik felhúzni, Halmenék merészebb álmokat is dédelgetnek: farmot létesítenének Rusinga szigeten a gyerekek szegényes étrendjének gazdagabbá tétele érdekében, AIDS-megelőző, továbbá a kicsiket anyagilag támogató „örökbefogadási” programot indítanának, emellett bevételteremtő tevékenységhez segítenék a közösséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.