Már csak ez hiányzik!

Olvasónktól
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltozás óta a különböző politikai erők részéről számtalan ötlet merült fel arról, hogy milyen építményeket, beruházásokat kell Budapesten megvalósítani. Az elképzelések jelentős része nem valósult meg. Egy korábbi önkormányzati választás előtt például szerepelt az MSZP programjában, hogy egy 100 méteres körben le kell fedni a Városligetet, de tető került volna a Váci utca fölé is, hogy az utca jobban hasonlítson egy bevásárlóközponthoz. A Dózsa György úti időkerék viszont, mint tudjuk, sajnos megvalósult. Megvalósult álomnak persze eléggé földhözragadt…
Az LMP sokáig gondolkodott, hogy jelenleg mi is Budapest legégetőbb problémája. Észrevették, hogy a fővárosnak nincs főtere. S ez fővárosi képviselőiknek nagyon hiányzik; a jelenlegi Városháza park helyére álmodják. Az ellenzékiek javaslatát, úgy tűnik, a város vezetése is támogatja, hiszen a tervezésre el is költöttek húszmillió forintot.
A fővárosi képviselőknek Berecz elvtárs után szabadon azt üzenem, Budapestnek azért nincs főtere, mert történelmileg úgy alakult. Óbudának, Szentendrének és Kolozsvárnak van főtere, Pestnek nincs. Nem hiányzik. Persze ha belemerülünk a vitába, egyesek azt is mondhatják, hogy már van „Fő tér”. Nem is egy. Az egész ország politikai központja a Kossuth tér, nem csupán az Országház, de a történelem során ott rendezett tüntetések miatt is. A turistáknak fontos a Hősök tere vagy épp a belvárosi Vörösmarty tér. A ma építészei nem tudnának szebb terveket kialakítani.
Bizonyos szempontból Tarlós Istvánra is neheztelek. Ugyanis a távlati tervek között általában teljesen új, hagyományok nélküli elképzelések és épületek szerepelnek. Pedig Budapest egyik leglátványosabb gondja az utóbbi 20-21 év során lerobbant, 100-130 éves házakból álló utcák sora. Nem tudom, hogy van-e Budapestnek főutcája, mivel a Nagykörutat, az Andrássy utat is annak tekinthetjük.
Szerintem az lenne a helyes, ha a már meglévő építészeti örökség megóvása lenne az elsődleges. Legyen mondjuk Rákóczi-terv, amely az állam, a fővárosi és a kerületi önkormányzatok összefogásával felélesztené a Thököly út VIII. kerületi szakaszát, a Rákóczi utat és a Kossuth Lajos utcát. Nem díszburkolatról álmodom, sőt nem is a korlátozások megújításáról. A nagy munkát a földszintekre összpontosítom: a hazai kereskedők bevonásával az üres boltokat, áruházakat, a Hauer cukrászdát és az Emke kávézót kellene megnyitni. Ez lenne méltó emléke Tarlós István időszakának.

Éliás András, Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.