Médiatörténet a kirakatban

Közös kiállításon láthatók a közmédia rádiós és tévés emlékei nyár eleje óta. A tárlat nemcsak a technika fejlődését követi végig, hanem azt is, hogy milyen szerepet vállaltak a médiumok – főleg a rádió – a történelmi eseményekben, milyen készülékek sorakoztak az előző generációk otthonaiban, és a Magyar Rádió Archívumából is meghallgathatunk jó pár különleges felvételt.

R. Kiss Kornélia
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatvanas és a nyolcvanas évek igazi „szoci” nappali szobáit is megcsodálhatja, aki ellátogat a Magyar Rádió Pollack Mihály téri székházában a Magyar Rádió és Televízió Múzeum kiállítására. A fekete-fehér esküvői fotó, a retro bútorzat és a vastag keretes szemüveg csak dekoráció: ha a nézelődő kiheverte az esztétikai sokkot, kiszúrhat a sarokban egy Szokol rádiót, egy első generációs televíziót, hordozható lemezjátszót vagy a dohányzóasztalon diszkréten elhelyezett régi tévéújságot, esetleg a Magyar Rádió Évkönyvét vagy a Szép Versek vonatkozó évfolyamát. A nagy költőkkel egyébként számos archív felvételen találkozhatunk, Babitstól, Pilinszkytől, Weörestől is maradt a Magyar Rádió archívumában olyan felvétel, amikor a saját verseiket olvasták fel a hallgatóknak. Az archívum anyagából az 1956-os eseményeknek szentelt sarokban, az ott elhelyezett számítógépen szemezgethetünk: űrbeszélgetés Farkas Bertalannal, II. Vilmos császár beszéde 1914-ből, hangképek a ’89-es romániai forradalomról, népzenei gyűjtések, interjúk és még sok minden más. Az ötvenhatos sarok önmagában is nagyon érdekes, dokumentálja nem csak azt a rajongást, amelyet a szabad rádió gondolata keltett a közönség körében, hanem fényképekkel, dokumentumokkal és a korabeli berendezéssel feleleveníti azt is, ahogyan a rádiósok mindennapi munkája folyhatott ezekben a viharos időkben.
A mára már jórészt internetben gondolkodó látogató számára megdöbbentő lehet, milyen nagy szerepe volt a rádiózásnak és valamivel később a tévézésnek a XX. századi mindennapokban. Már csupán a rádió körül mozgó művészek névsorából is látszik, milyen szellemi energiák összpontosultak ezekben a stúdiókban: a rádiózás születésének éveiben olyan személyiségek bábáskodtak az új médium fölött, mint például Németh László, az irodalmi osztály alapítója és első vezetője vagy Dohnányi Ernő, aki a zenei osztályt hívta életre. Mindez a harmincas években történt, néhány esztendővel az első, 1924-es kísérleti rádióadás után, de később is megfordult a rádióban szinte mindenki, aki számított.
A megmaradt tárgyi emlékeket, dokumentumokat és a technikai berendezéseket a Magyar Rádió már 2005-ben megmutatta a nagyközönségnek, most viszont komplex közmédiatárlattá bővült a kiállítás, a rádióhoz csatlakozott a tévé gyűjteménye is, a magyar képrögzítés első eredményétől a televíziózás széles körű elterjedéséig. Nehéz munka lehetett tévésnek lenni ekkoriban, a korai, igencsak súlyos és körülményesen mozgatható képrögzítők idejében – az elsőt, amelyik elhagyta a stúdiót, és külső helyszínen készített felvételt, szintén megnézhetjük a kiállításon –, viszont rendkívül kreatív megoldásokat termelt ki a maihoz képest alacsony technikai felszereltség. A rádió zajgépei most is tökéletesen imitálják az eső kopogását, pedig csak kávészemeket rázunk össze egy hengerben, és valószínűleg jól szolgált súgógépként a krétával írható fekete tábla is, a műsorcímeket pedig úgy jelenítették meg, hogy egyszerűen megmutatták őket a kamerának egy füzetlapon. A tévés részlegben a viszonylag fiatalnak számító Duna Televíziónak és a Magyar Távirati Irodának is helyet szenteltek, utóbbiak távíróval és telexgéppel is hozzájárultak a gyűjteményhez.
(Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum, állandó kiállítás. A tárlat kedden és szombaton látogaható.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.