Megnőtt az amerikai csődkockázat

A végsőkig kiélezett álláspontok, kompromisszumképtelenség – ezek a jellemzői az amerikai adósságplafon emeléséről zajló csatározásoknak. Egy kínai hitelminősítő akár már jövő héten leminősítené Amerikát, miközben csúcsot döntött az amerikai csődkockázat.

Zord Gábor László
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katasztrofális a kilátás – ha az egyezkedések nem jutnak eredményre, a kierőszakolt törvényhozási szavazások pedig nem hozzák el az államadósság-plafon emelését, az Egyesült Államok a jövő héten technikailag fizetésképtelenné válik. A konzervatív Fox News hírcsatorna már meg is írta a leminősítés napjának krónikáját, amelyhez illusztrációként a New York Times 1929. október 30-i számának címlapját választották, amikor a nagy világgazdasági válság egyik epizódjaként összeomlott a tőzsde Amerikában. A „három A” minősítés elvesztése gyors, ugyanakkor súlyos következményeket szül majd – vetítik előre. A részvények és kötvények értéke zuhanni kezd, míg a kamatok az egekbe szöknek.

*

Abban a nagyon valószínűtlen esetben, ha az Egyesült Államok csődöt jelentene, és nem tudná teljesíteni a kötelezettségeit, az ország gazdasági teljesítménye öt százalékkal csökkenne, míg a tőzsdék elveszítenék értékük egyharmadát – idézi az amerikai CNBC csatorna a Credit Suisse elemzőit. A svájci bank globális stratégái és Andrew Garthwaite, a részleg vezetője azt mondják, ötven százalék esély van arra, hogy leminősítik Amerikát, de szerintük ennek önmagában nem lesz olyan hatása, ami összeomlást eredményezne. Erre Japánt említik példaként, ahol a hosszú futamidejű államkötvények 1,1 százalékos hozamot kínálnak, míg az ország adósságának besorolása AA mínusz.
Egy szakértő ugyanakkor egyenesen úgy fogalmazott: „még a kávéscsészédet sem tudod megragadni, olyan gyorsan kezdetét veszi a kiárusítás”. A három vezető hitelminősítő, a Standard and Poor’s, a Fitch Ratings és a Moody’s – amelyek az európai válság során sem játszottak túlzottan konstruktív szerepet – már jó előre jelezték, hogy nem haboznak majd a leértékeléssel. Közben akár már a jövő héten tovább ronthat az Egyesült Államok adósi osztályzatán a kínai Dagong Global Credit Rating hitelminősítő – közölte Kuan Csien-csung (Guan Jianzhong). A vállalat elnöke elmondta, az adósságplafon emelésének az ügye olyan kárt okoz az amerikai gazdaságnak, ami elég indok a leminősítésre.
Itt ugyan még nem tartunk, mindenesetre a baj elkerüléséhez szükséges politikai-törvényhozási előrelépéseknek tegnap még nyomuk sem volt. A John Boehner képviselőházi elnök által vezetett republikánusok jelezték, legújabb javaslatukat mindenáron benyújtják. Napirendre tűzéséhez, majd tárgyalásához 213 szavazatra van szükségük, azaz a 240 fős frakcióból csak 23 képviselőnyi veszteséget engedhetnek meg maguknak. Márpedig veszteségre van esély, mert az ultrakonzervatív Teadélután mozgalom kedden már Boehnert is túl engedékenynek bélyegezte, egyenesen távozását követelve. Nem mintha a javaslat elfogadása sokat jelentene, hiszen a szenátusban – ahol a tavaly novemberi félidős törvényhozási választásokon a demokraták megőrizték többségüket – a republikánus törvényjavaslat úgyis elbukna. Vagy ahogy a szenátus demokrata többségét vezető nevadai Harry Reid fogalmazott kissé vadnyugati stílusban: „A republikánus javaslat attól a pillanattól fogva halott, hogy bekerül a házamba.” Persze a gyakorlatban előfordulhat, hogy a demokraták végül módosítják a javaslatot, hogy legalább félmegoldás szülessen, azaz rövid távon kerüljön csak pont a vita végére.
Ez a legtöbb republikánus számára azonban már politikai győzelmet jelentene, hiszen azt eredményezné, hogy Barack Obama elnöknek jövő nyáron ismét el kellene játszania ugyanezt a színjátékot, ám ez a választás hajrájában aligha tenne jót amúgy is megtépázott népszerűségének. Az egyezkedést tovább bonyolítja, hogy mindkét oldal költség- és hiánycsökkentő javaslatai szakmai kritikát kaptak. Költségvetési szakértőket tömörítő független szervezetek ugyanis a tervezett intézkedések számait összeadva nem tudtak olyan jelentős spórolást kimutatni, mint a törvényhozók.
Még a szerda esti kereskedésben egyébként tovább emelkedtek az amerikai csődkockázati mutatók, tükrözve azt, hogy a befektetők egyre idegesebbek az adósságplafon emelésének elmaradása miatt. Az egyéves amerikai CDS-felár egyúttal új csúcsot állított fel tegnap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.