Minden lefelé mutat

Zuhantak az európai és az amerikai tőzsdemutatók tegnap, elsősorban a bankpapírok árának esése miatt. A kedvezőtlen mozgások hátterében a globális növekedéssel kapcsolatos aggodalmak álltak. A BUX is esett, ám a magyar állampapírokra ezúttal is élénk volt a kereslet.

Munkatársunktól
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa-szerte és Amerikában is lejtmenetbe fordult a tegnapi kereskedés. Délután a londoni FTSE 4,33, a frankfurti DAX 5,54 és a párizsi CAC 5,16 százalékos mínuszban állt. A Barclays 10,80, a Societe Generale 10,34, a Commerzbank 9,24 százalékkal gyengült. Eközben a tengerentúlon a DJIA indexe 4,08, a Nasdaq 4,58, s az S&P 4,25 százalékos veszteségen állt. A negatív hangulat kiváltója a Morgan Stanley reggel kiadott globális előrejelzése volt, amelyben a befektetési bank elemzői mérsékelten rontották globális gazdasági növekedési előrejelzéseiket, megállapítva: az Egyesült Államok, illetve főként az eurózóna – a következő hat– tizenkét hónapban – vészesen közel kerül a technikai értelemben vett recesszióhoz. A Morgan Stanley az idei globális GDP-növekedési kilátást 4,2-ről 3,9, a jövő évit 4,5-ról 3,8 százalékra módosította, s ezen belül a fejlett piacokra idén és jövőre mindössze 1,5 százalékos bővülést vár. A prognózis szerint a feltörekvő piacok növekedése is lassulni fog, a 2010-es 7,8-ról idén 6,4, majd jövőre 6,1 százalékra.
Ezzel szemben a Deutsche Bank (DB) szerint a recesszió kialakulásának lehetősége csekély. Elemzőik úgy vélik, bár az amerikai gazdaság lassulásának kockázatai nagyok, a második fél évben kisebb javulás várható. A DB szerint az EU és az EKB helyes lépéseket tett az adósságválság hűtésének érdekében. Ugyanakkor aggodalomra adnak okot a kínai gazdaság rosszabb kilátásai. Az elmúlt napokban megugrottak a kínai kötvények hozamai, mert a befektetők egyre inkább a jegybank újabb kamatemelését valószínűsítik. A DB elemzői ráadásul rontottak az ázsiai ország növekedésére vonatkozó előrejelzésükön, szerintük idén 9,1 százalék helyett 8,9, míg jövőre 8,6 helyett 8,3 százalékkal bővülhet a kínai GDP.
A Budapesti Értéktőzsdén a részvénypiac forgalma 16,4 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama vegyesen alakult: az OTP, a Mol és a Magyar Telekom papírjai gyengültek, a Richter árfolyama nem változott, az Egisé erősödött. Varga Zoltán, a Quaestor Zrt. elemzője rámutatott: mivel a pénzügyi szektort büntették a befektetők, itthon is az OTP szerepelt a leggyengébben. Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője kiemelte: amíg a reálgazdaságokban nem látni a fordulatot, addig a részvénypiacokon sem lehet jelentős változásra számítani. A Mol 505 forinttal, 2,94 százalékkal, 16 700 forintra csökkent, 2,9 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 290 forinttal, 6,79 százalékkal, 3980 forintra esett, forgalmuk 10,7 milliárd forintot tett ki. A Richter- papírok árfolyama nem változott, 35 800 forintot ért, a részvények forgalma 1,5 milliárd forint volt. A kis- és közepes részvények indexe, a Bumix 1501,72 ponton zárt csütörtökön, ez 13,94 pontos, 0,92 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.
Mindeközben négy hónapja a legerősebb kereslet mutatkozott tegnap a 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukcióján, amelyen az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) – jelentősen csökkenő hozamszint mellett – könnyedén el tudta adni a meghirdetett 50 milliárd forintnyi mennyiséget. Folytatódik tehát a szembeötlő vételi érdeklődés. Ezzel kapcsolatban a Portfolio.hu érdeklődésére Borbély László András, az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese elmondta: bizonyosan nem a kínaiak, illetve nem a Magyar Nemzeti Bank veszi a papírokat. Ha utóbbi ezt tenné, azt transzparensen csinálná, nem kellene tehát találgatni a piacon – jegyezte meg Borbély. Meglátása szerint az utóbbi napokban egyre intenzívebbé vált jegybanki kamatcsökkentési várakozások a vártnál gyengébb gazdasági növekedési adattal és kilátásokkal, s az alacsony inflációval függnek öszsze. Ez a környezet adhat ugyanis teret a piaci befektetők logikája szerint arra, hogy a jegybank kamatcsökkentést hajthasson végre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.