Moldovai nyelvháború

Heves politikai vita dúl a Moldovai Köztársaság és autonóm területe, Gagauzia között a román nyelv használata miatt. Chisinaui vezetők szeparatizmussal vádolják a komrati kormányzóságot a hivatalos államnyelv elutasítása, valamint önálló érettségi oklevelek kibocsátása miatt.

2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gagauz diákok egy részének rossz érettségi előmenetele miatt hidegült el a Moldova, valamint az ország délkeleti felében fekvő Gagauz Autonóm Terület viszonya. A chisinaui oktatási minisztérium idén némileg szigorított a román nyelvvizsgán, emiatt a júliusban rendezett érettségin az ezer gagauz maturandus közel öt százaléka elbukott az államnyelvnek számító tantárgyból. A komrati politikai vezetőség presztízskérdést kreált a 45 végzős kudarcából, és úgy döntött, önálló érettségi bizonyítványt bocsát ki, amelyből viszont kiiktatta a román nyelv és irodalom tantárgyat. Nem hagyta annyiban a dolgot a moldovai oktatási tárca, amely érvénytelennek nyilvánította a bizonyítványokat, így azokat az ország egyetemei nem fogadják el.
A nézeteltérés példa nélküli a területi önrendelkezését 1990-ben egyoldalúan kikiáltó, a moldovai alkotmány által azonban csak négy évvel később elismert Gagauzia önálló fennállása óta. (Moldovának van még egy másik, az országtól 1991-ben polgárháború nyomán függetlenedett tartománya is, a Dnyeszter menti Köztársaságot azonban Oroszországon kívül egyetlen állam sem ismeri el.) A mindössze 1900 négyzetkilométeren fekvő, 157 ezer lakosú autonóm területet túlnyomó többségében török eredetű, de ortodox keresztény gagauzok lakják, akik a XIII. században telepedtek meg Besszarábia déli részén. Miközben az autonóm területen a románon kívül a gagauz és az orosz is hivatalos nyelvnek számít, a lakosság többnyire oroszul érintkezik egymással, két évtizeddel ezelőtt pedig ellenségesen fogadta a román hivatalos rangra emelését. Nemtetszésük fokozódott, amikor a 2009-ben hatalomra jutott chisinaui pártok egyre hangsúlyosabban álltak ki amellett, hogy Moldovát többségében románok lakják, ennek megfelelően a román nyelvhasználatot helyezték előtérbe az orosszal szemben.
Mihail Formuzal, Gagauzia kormányzója (baskanja) szerint az autonóm terület 55 iskolájában idegen nyelvként kellene tanítani a románt, mindemellett a chisinaui alkotmánybírósághoz fordult annak megállapítására, jogos-e, hogy az oktatási intézményekben a románt, és nem a „moldovai” nyelvet oktatják. Formuzal abba kapaszkodik, hogy a román érzelmű moldovai kormány többszöri próbálkozása ellenére az alaptörvényben máig nem sikerült az államnyelvet moldovairól románra módosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.