Nem hozott áttörést a párizsi csúcs

Az eurókötvény bevezetése lehet az európai integráció befejező aktusa, ennek azonban még nem jött el az ideje, eurókötvény helyett egyelőre a gazdasági együttműködés erősítésére kell törekedni – mondta Nicolas Sarkozy tegnap Párizsban. A francia elnök az euróövezeti országok adósságválságának eredményesebb kezelését célzó lehetőségekről tárgyalt Angela Merkel német kancellárral.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyi válság fellángolása miatt rendezett rendkívüli francia–német csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón Nicolas Sarkozy bejelentette, a német kancellárral abban állapodtak meg, hogy mindkét országban pénzügyi tranzakciókra vonatkozó adó bevezetését viszik a törvényhozás elé szeptemberben. Továbbá megegyeztek, hogy pénzügyi kérdésekben szorosabbra fűzik a kapcsolatukat. A francia elnök elmondta: az együttműködés jegyében egy új intézményt, egyfajta gazdasági kormányt kell felállítani, és valamennyi euróövezeti tagország jogrendszerében be kell vezetni a kiegyensúlyozott államháztartás követelményét. Javasolják Herman Van Rompuynak, az Európai Tanács elnökének, hogy hívjon össze egy „közös európai találkozót”. A határokon átnyúló gazdasági kérdések jobb kezelése érdekében Merkel és Sarkozy javasolta, hogy a témában évente kétszer legyen eurózónás csúcstalálkozó, továbbá ezt irányítandó állítsanak fel két és fél éves elnökséget. Sarkozy hangsúlyozta: megfelelő nagyságú az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF), a 440 milliárd eurós euróövezeti mentőalapot nem szükséges bővíteni. A várt közös eurókötvény-kibocsátási program bejelentése elmaradt, így valóban a felfokozott várakozások utáni csalódottság lett úrrá a piacokon, amire előzetesen számítani is lehetett.
A csúcstalálkozót megelőzően „nagyon pozitívnak” nevezte Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök találkozóját Olivier Bailly szóvivő az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján. Az eurókötvény létrehozását firtató kérdésre Bailly mindössze annyit mondott, hogy Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos jelentést készít az ötlet kivitelezhetőségéről, ha az Európai Tanács és az Európai Parlament elfogadja a Stabilitási és növekedési paktumot erősítő gazdasági kormányzásról szóló reformcsomagot. Az MTI által idézett Bailly „érdekes ötletnek” nevezte az eurókötvényt, és azt mondta: nem biztos benne, hogy „az európai politikai színtér kész egy ilyen határozott fejleményre”. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a bizottság már évek óta az eurózóna gazdasági kormányzásának fejlesztését sürgeti.
Az osztrák kormánypártok ellenzik a közös euróövezeti eurókötvények kibocsátását – derült ki tegnapi, szintén a párizsi csúcs előtti nyilatkozatokból. Maria Fekter, a kormányban az Osztrák Néppártot képviselő pénzügyminiszter az Ö1 osztrák rádióadónak nyilatkozva úgy vélekedett, ez „több milliárd eurójába” kerülne Ausztriának, ugyanis azonnal megugrana a kamatszint – mondta. „Az euróövezet közös gazdasági és költségvetési politika nélkül még nem elég érett az eurókötvényekhez” – tette hozzá. Fekter azt mondta, egyelőre nem látja a jeleit annak, hogy a tagállamok a gyakorlatba is átültetnék a közös gazdasági kormányzásra vonatkozó javaslatokat. Werner Faymann kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke már korábban elutasítóan nyilatkozott a közös eurókötvények tervéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.