Nincsenek ökostrandok

A Tudatos Vásárlók Egyesülete bejárta a fővárosi és Budapest környéki strandokat, hogy mennyire vigyáznak a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére. Ökostrandot egyet sem találtak, felmérésük szerint sok helyen olyan alapdolgok is hiányoznak, mint a szelektív hulladékgyűjtés.

2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonegy budapesti és főváros közeli strandot, illetve az év nagy részében uszodaként, gyógyfürdőként üzemelő, de idényben strandként is működő fürdőt vizsgált meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) abból a szempontból, hogy megfelelnek-e a környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi feltételeknek.
Az értékelési szempontok között szerepelt a hulladékkezelés, a fürdés melletti sportolási lehetőségek, a víztakarékossági gyakorlat, az egészségbiztonság, a kerékpártárolás lehetősége és az alternatív energia felhasználása. A strandokat esélyegyenlőségi szempontból is vizsgálták: külön pontozták a mozgássérültek, valamint a gyerekkel érkező családok lehetőségeit is. A pontozás nulláról indult, a szervezet által pozitívnak ítélt szempontokért pluszpont járt a strandfürdőknek. A fürdőhelyeket meglátogatva ezúttal olyan szempontokra is figyeltek a környezetvédők, amelyeket nem közvetlenül vagy nem általánosan vesznek figyelembe a látogatók, amikor döntenek arról, hova is menjenek kikapcsolódni. Ennek megfelelően az értékelésben kialakult sorrend sem minden részletre kiterjedő eredmény – közölte a zöldszervezet.
Mivel egy alapvetően gyógyfürdőként működő intézmény más célt szolgál, mint például egy élményfürdő vagy strand, ezeket a helyeket csak a saját kategóriájukon belül hasonlították össze a pontozás során. Ezért ebben a tesztben nem lehetett abszolút győztest hirdetni. Ennek ellenére az egyesület sorrendet állított fel, amely támpont lehet a környezettudatos strandolók számára.
A felmérésük alapján a strandok közül a csepeli végzett az első helyen, ahol őrzött kerékpártároló, szelektív hulladékgyűjtés, valamint akadálymentes környezet található. Ugyanezeknél a szempontoknál viszont sok pontot veszített a Paskál és a Pünkösdfürdő, így a lista végére szorultak.
A gyógyfürdőknél a Lukács lett az első, és a Gellért került a lista végére. Utóbbinál az jelentette a legtöbb „rosszpontot”, hogy nincs megoldva a szelektív hulladékgyűjtés, a kerékpártárolás és az alternatív energiahasznosítás.
A strandként is üzemelő uszodák közül a XI. kerületi Nyéki Imre és a Dagály vezeti a rangsort, mivel a családbarát és esélyegyenlőségi intézkedésekért, valamint az alternatív energiahasználatért és szelektív hulladékgyűjtésért kaptak több részpontot – adta hírül a TVE. Ugyanebben a kategóriában a Csillaghegyi uszoda és a VFWG uszoda bizonyult a környezetvédők szerint a leggyengébbnek.
A wellness kategóriában a mogyoródi Aquarena áll a lista élén, bár a tudatos vásárlóknak az a véleménye, hogy ezeknek a fürdőhelyeknek még bőven van mit tenniük az alternatív energiahasználat és az esélyegyenlőség terén. Habár ennél a két szempontnál szerzett pluszpontot, a szigetszentmiklósi Oázis Wellness Strand mégis a lista végére került, mert többek között a szelektív hulladékgyűjtés és a kerékpártároló hiánya miatt több pontot is veszített.
A TVE vizsgálta azt is, hogy milyen állapotban vannak a fürdőhelyeink. Mint közölték, az óriás- csúszdás élményfürdőktől a hatvanas éveket idéző medencekialakításig, fogasos öltözőtől a proxiórás beléptetőrendszerig, a lángos, főtt kukorica, vattacukor büfékínálattól a salátabárig mindenfélével találkoztak, és volt, ahol csak kettő, de volt, ahol több mint tíz medencéből válogathattak.
A strandok egyidejű befogadóképességében hatalmas az eltérés, volt, ahol 500, volt, ahol 9000 embert tudtak fogadni. Nagy eltérések mutatkoznak az építészeti kialakításban is, a zöldek találkoztak értékes műemlékek mellett új építésű, modern vagy több évtizedes, többé-kevésbé karbantartott épületekkel is.
Ennek megfelelően a belépőjegyek ára sem egységes. Egy négyfős család hétvégi egész napos belépőjegy ára 2500 forinttól 16 200 forintig alakulhat – tájékoztatott a TVE.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.