Nyoma veszett a külföldieknek

Szinte eltűntek korábbi magyarországi törzshelyeikről a német és osztrák vendégek. Az idei nyári szezont számos helyen romba döntötte az esős időjárás, a termálfürdők azonban nyertek a helyzeten.

Szabó Emese
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bükfürdő vendégeinek 65-70 százaléka külföldről érkezik, ezen belül pedig a németek aránya a korábbiakhoz képest csökkent – bár a turisták 35 százalékát még így is ők teszik ki. A településen az osztrák vendégek aránya is igen magas, évek óta 20-23 százalék körül mozog. Ami viszont újdonság, hogy a csehek aránya az elmúlt öt évben robbanásszerűen, 5-8 százalékról immár 20 százalék fölé ugrott. A nyári vendégforgalom azonban még így is jelentősen, 30 százalékkal csökkent.
A közel kétszáz helyi vállalkozót tömörítő Bükért-Vállalkozók Szövetsége úgy véli, hogy a visszaesésnek nemcsak a gazdasági válság az oka, hanem az is, hogy a fürdőturizmusból élő város vendéglátósai, szobakiadói csak most érzik igazán: már nem számíthatnak azokra a német, osztrák turistákra, akik a 80-as években gyakorlatilag eltartották a várost. A mostani, fiatalabb turisták számára már nem elegendő vonzerő a lángos, a gulyás és a paprika – állítja a szervezet.
A német és osztrák vendégek számának csökkenése persze nem mindenütt jár együtt a forgalom csökkenésével. – Mi azt tapasztaljuk, hogy a velencei-tavi utazások iránt érdeklődő német és osztrák vendégek rendkívül árérzékenyek, és főleg az alacsony árkategóriájú szobákat keresik – mondja Bársony Péter, a Velence Resort & Spa vezetője. – Mi kevésbé építünk rájuk, hiszen nálunk a belföldi vendégek aránya amúgy is 90 százalék fölött van. Érdekes, hogy a külföldieken belül is inkább a szlovákok és a csehek a jellemzők. A német és osztrák vendégforgalom csökkenéséből adódó visszaesés emiatt főleg az idősebbek által látogatott gyógytu-
risztikai létesítményeket érinti, nem pedig a wellnesshoteleket. Ami bennünket illet, a rossz idő nekünk kevésbé árt, mint azoknak, akik nem rendelkeznek saját fürdővel. Nálunk az esős idő 10-20 százalékkal csökkenti a foglaltságot, míg máshol ez az arány 30-40 százalékig is fölfuthat.
A Bársony Péter által elmondottakat hangsúlyozza Horváth Tihamér, a Kehida Termál Hotel vezetője. – A német és osztrák vendégek száma nálunk sem volt mérvadó, így a külföldi vendégforgalom csökkenéséből adódó visszaesést nem érezzük. Ennek talán épp az az oka, hogy mi Hévíz „árnyékában” mindig arra törekedtünk, hogy a magyar családokat fogjuk meg. Persze érzékeljük ennek nehézségeit is, hiszen a válság miatt a magyar vendégek száma is visszaesett. A német és osztrák turisták számának csökkenéséből adódó komolyabb visszaesést ugyanakkor inkább azon települések – így például a már említett Hévíz és Bük – érezték meg, ahol mindig is a külföldiek voltak többségben. Nálunk egyébként az időjárás sem vetette vissza a forgalmat, sőt inkább meglökte, ugyanis a Balaton partján nyaralók átjönnek hozzánk, mintsem hogy üdülőjükben töltsenek egy-egy esős napot. Olyannyira így van ez, hogy rossz idő esetén a pénztáraink előtt délidőben hosszú sorok állnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.