Ökonyaralás

Hegyi Zoltán
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok beszorultak a szárazföldre, ezért aztán ellenállhatatlan vágyat éreznek a tenger iránt. Hozzánk térben legközelebb a horvát tengerpart esik, így aztán amikor már nem bírjuk tovább a kontinentális lét nyomasztó földközpontúságát, odamegyünk tömegesen. De nem is érdemes messzebbre menni, még több benzint, gázolajat, kerozint hazavágni. A hely azért is érdekes a Föld-rajongóknak, mert közelről lehet tanulmányozni a klímaváltozás néhány apró, ám figyelemre méltó jelét. 2009. február 18-án Dalmáciában, a Peljesac-félszigeten némiképp váratlanul leesett a hó. Mivel tisztességben megőszült aggastyánok sem láttak még hasonlót sem, mindenki vadul fényképezni kezdett, a dokumentumok megtekintése kulturált kikapcsolódást jelenthetett különféle zárt terekben idén júliusban, amikor napokig szakadt az eső, és tizenkét fokos reggeleken pokrócba csavarba lehetett bámulni, ahogy a halászbárkák dülöngélnek a szélben.
A megszokott napi középhőmérséklet ilyenkor nagyjából huszonöt fok, egy rövid záporért pedig kisebb közösségek imádkoznak, legalábbis 1856 óta bizonyosan így van, ugyanis akkortól a Hvar-szigeti távíróhivatal vezetője, egy amatőr meteorológus naponta háromszor értesítette Bécset az időjárás alakulásáról. Még szerencse, hogy a rovartan iránt érdeklődők sem maradnak muníció nélkül. A viharok kezdetét egyértelműen jelzi a szárnyashangyák inváziója, amik teniszlabdányi vezetőiket követve másodpercek alatt fekete függönyt képeznek az ablakon és az élelmiszereken. Őket a szúnyogok egy igen speciális alfaja követi, az egyedek némán támadnak, Denguy-láz helyett egyelőre csak durva allergiás tünetegyüttest hagyva maguk mögött, és olyan meglepően kemény kitüremkedéseket, amelyek egyetlen meggondolatlan mozdulatra még novemberben is figyelemre méltó vértócsát produkálnak. Utánuk érkeznek fürtökben a legyek, viszont a skorpió viszonylag ritka. Jó hír ellenben az ornitológia szerelmeseinek, hogy a fecskék derekasan ritkítják az egész társaságot, ugyanis a magyar nép kedvenc madarai, akikért itthon lerágjuk a körmünket az izgalomtól, hogy mindjárt kipusztulnak, hatalmas kolóniákban randalíroznak az Adrián. Tehát nem betegek, csak megjött az eszük. A hideg napok arra is alkalmasak, hogy felesleges lubickolás helyett erősítsük a két nép barátságát, mivel a közhiedelemmel ellentétben a horvátok olyan nagyon azért nincsenek oda értünk, nyilván mindenki veszettül aggódik az INA-ért. Kérdéseinkkel legjobb, ha mindjárt a kagylótenyésztőket zaklatjuk, ritka türelmes emberek. A szemük sem rebben arra, hogy: És a sirály tényleg monogám? (igen, tényleg), vagy hogy: És a medúza mit eszik? (kagylót a rohadék) és készséggel felvilágosítanak arról is, hogy a sonkakagyló védett állat, és amennyiben nem akarunk üvöltő határőrt látni, ügyesen helyezzük vissza az életünk kockáztatásával felhozott állatot. Nem túl bonyolult művelet, a keskenyebbik vége legyen alul, amikor elhajítjuk, mint egy szigonyt, a többit megoldja.

Ökonyaralás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.