Olaj ömlik az Északi-tengerbe

Tíz éve nem látott olajszennyezés érte az Északi-tengert, miután a Shell Gannet Alpha nevű platformjának csővezetékrendszere megsérült, és néhány nap alatt körülbelül ezerháromszáz hordónyi olaj jutott a tengerbe. A baleset Skóciától száznyolcvan kilométerre történt; szakértők szerint a partok nincsenek veszélyben.

MN-összeállítás
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtized legnagyobb olajfoltja szennyezi az Északi-tengert Skócia partjaitól alig száznyolcvan kilométerre – jelentette hétfő este honlapján a svájci televízió. A híradás szerint a Shell Gannet Alpha nevű platformjának csővezetékrendszere már a múlt héten megsérült, és azóta körülbelül ezerháromszáz hordó, vagyis nagyjából kétszáztizenhat tonna olaj jutott a vízbe. A cég ugyanakkor azt közölte: ura a helyzetnek. Ezen az állásponton akkor sem változtatott a Shell vezetősége, amikor tegnap reggelre világossá vált, hogy a szennyeződés nem egy, hanem két helyen ömlik a tengerbe. Az MTI idézte Glen Cayleyt, a vállalat európai technikai igazgatóját, aki a BBC Radio 4-nek azt mondta: „Nagyon összetett tenger alatti infrastruktúránk van”, és a második hely, ahol a vezeték megsérült, egy nehezen megközelíthető részen található. A búvárcsapatoknak még időre van szükségük a szivárgás helyének megtalálásához – jegyezte meg az igazgató.
Attól, hogy a harmincegy kilométer hosszú, négy kilométer széles, felszínen lebegő olajréteg elérje a skót partokat, sem a brit–holland multinacionális cég, sem pedig független szakértők szerint egyelőre nem kell tartani – derült ki az AFP beszámolójából. A megszólalók szerint most sokkal valószínűbb az, hogy a folt szétoszlik a vízben; a hiba elhárításáig mindenesetre további több száz tonna szennyeződés kerülhet az Északi-tengerbe.
A történtek a természetvédők figyelmét is felkeltették. A The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) környezetvédelmi szervezet skóciai igazgatója, Stuart Housden például a gyors és részletes tájékoztatás fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy az információk megosztása minden ilyen esetben kulcsfontosságú – közölte a svájci televízió. Az alpesi ország közszolgálati csatornáján hozzátették: az RSPB felajánlotta segítségét, hogy megvizsgálják, milyen kockázatot jelent a szivárgás a madarakra. Housden szavait idézte az MTI is. Eszerint az igazgató figyelmeztetett: „Bármekkora mennyiségű olajról is van szó, ha rossz helyen, rossz időben kerül a tengerbe, az katasztrofális hatással lehet az élővilágra.” A távirati iroda emlékeztetett rá, hogy korábban a Greenpeace arra panaszkodott: a Shell nem tájékoztatja őket az ügyben, a szivárgás tényét is csak napokkal később közölte a vállalat.
Ismert, hogy tavaly a Mexikói-öbölben következett be jelentős környezeti kárt okozó ipari katasztrófa. Akkor a BP fúrótornya, a Deepwater Horizon felrobbant, majd a csővezetékekből több millió hordónyi olaj ömlött a tengerbe. A szerencsétlenség április 20-án történt, a mentőcsapatoknak pedig csak nyolcvanhét nappal később sikerült megállítaniuk a szivárgást. A szennyezés rendkívüli anyagi és természeti károkkal járt. A Greenpeace például egy évvel a Deepwater Horizon katasztrófája után azt közölte: friss kutatási adatok alapján a tengervízbe jutott olaj azokat a területeket is beszennyezte, ahol a térségben honos cetcápák zsákmányállatai élnek, és így világ legnagyobb halának élőhelye is veszélybe került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.