Önkormányzati árfolyamveszteség

Ha tartósan magas lesz a svájci frank árfolyama a forinthoz képest, akkor több hazai önkormányzat is bajba kerülhet, számos megye ugyanis alpesi valutában vett fel hitelt vagy bocsátott ki kötvényt. Az érintett települések és megyék egy részének még nem kellett megkezdenie a tartozások törlesztést, több helyen azonban már hatalmas összegekre rúg az árfolyamveszteség.

Munkatársunktól
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hazai önkormányzat is úgy próbált meg enyhíteni pénzügyi nehézségein az elmúlt években, hogy svájcifrank-alapú hitelt vett fel vagy kötvényt bocsátott ki. A települések és megyék többsége ráadásul sok esetben 2007-ben és 2008-ban tette ezt, amikor a forint még meglehetősen erős volt a svájci frankkal szemben. A 2009-es válság miatt, de főleg az elmúlt hetekben azonban a forint alaposan gyengült az alpesi valutához képest, néhány napja már az is előfordult, hogy csaknem 272 forintot kértek egy svájci frankért.
A napokban az MTI összeállítást készített arról, hogy az egyes önkormányzatokat miként érinti a forint gyengülése. A válaszokból az derül ki, hogy az erős svájci frank egyelőre egyetlen megkérdezett helyhatóságot sem tett még padlóra, de többen a pénzintézeteikkel egyeztetnek a helyzet rendezéséről, és fontolgatják a tartozások átütemezését. Baranyában a megyei önkormányzat és Pécs városa is tárgyal a bankokkal adósságállománya kezeléséről. A megye svájcifrank-alapú hitelállománya 4,3 milliárd forint, az önkormányzat még 2007. december 20-án bocsátott ki 20 évre szóló 20 millió svájci frank névértékű kötvényt. A törlesztést két évvel később kellett megkezdeni, a törlesztőrészlet az idén 22,1 millió forinttal nőtt. A Páva Zsolt vezette Pécs pedig 2008-ban bocsátott ki hatmilliárd forint névértékben svájcifrank-alapú, húszéves lejáratú kötvényt, amelynek 2011-ig csak a kamatait kellett fizetni. Salgótarjánban egyelőre még nem döntöttek arról, hogy kezdeményezik-e a tőketörlesztés átütemezését. A nógrádi megyeszékhelynek „csak” 379 millió forint frankalapú fejlesztési hitele van.
Az önkormányzatok egy csoportja a nehézségek ellenére is fizet. Így tesz Szeged, amely 8,4 millió svájcifrank-alapú hitellel birkózik, és törleszt a közeli Hódmezővásárhely is, amely 2006-ban bocsátott ki zárt körben kötvényt 69,4 millió svájci frank értékben. Az idei évtől itt várhatóan csaknem félmilliárd forintot költenek majd a kötvény tőketörlesztésére. Szolnok svájcifrank-alapú hitelállománya csaknem eléri a húszmilliárd forintot, amely kétszeri hitelfelvételből és egy alkalommal történt kötvénykibocsátásból tevődik össze. A Tisza-parti városban a törlesztés rendben zajlik, de a város már most több tíz millió forint árfolyamveszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A szintén rendben törlesztő Oroszlány a forint gyengülése miatt az elmúlt egy évben csaknem 65 millió forint árfolyamveszteséget szenvedett el. Fizeti hitelét továbbá Kecskemét, Nagykanizsa, Zala megye és a meglehetősen szorult helyzetben levő Szombathely is. A vasi város adósságállománya 16,5 milliárd forint volt a múlt év végén, ebből ötmilliárd forint svájcifrank-alapú hitel. A tízéves futamidejű hitel törlesztése három év türelmi idő után, 2009–2010-ben kezdődött el, a jelenlegi frankárfolyam mellett összesen 2,5 milliárd forint árfolyamveszteség keletkezik.
Egyes szerencsésebb településeknek van ugyan svájcifrank-alapú hitelük vagy kötvényük, de azok törlesztése egyelőre még nem kezdődött el. A Szita Károly vezette Kaposváron az idén indul az alpesi valutában kibocsátott kötvény visszavásárlása, de nem kellett eddig elkezdeni a tőketörlesztést Ajkán, Békéscsabán, Dombóváron, Miskolcon, Sümegen, Szekszárdon és Tolna megyében sem. Többen is elmondták azonban, hogy minden attól függ, hogy ha fizetni kell, akkor menynyire lesz erős a forint az alpesi valutához képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.