Összefésülik a választási és járáshatárokat

A kormány augusztus 17-én tárgyalja első olvasatban az új önkormányzati törvény koncepcióját – tudta meg a Magyar Nemzet. A jelenlegi tervek szerint Magyarországon 150 és 250 közötti járás lesz, és ezek határai a jövőbeli választókerületek határaihoz igazodnak majd.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tudjuk, hogy a Belügyminisztérium által előkészített önkormányzati koncepció tervezetét először az augusztus 15-én esedékes közigazgatási államtitkári egyeztetésen vitatják meg, majd két nappal később terjesztik a kormány elé. Információink szerint a kabinet augusztus 17-i ülésén első olvasatban azt nézik majd meg, hogy állnak a különböző stratégiai területeket (egészségügy, oktatás, szociális ellátás, kommunális szolgáltatások) érintő feladatellátásokkal. Itt mindenki leírhatja majd, hogy pontosan mit gondol a feladatmegosztásról – fogalmazott az előkészítést jól ismerő kormányzati forrásunk. Ismert, az új önkormányzati törvény egyik sarkalatos pontja, hogy az önkormányzati feladatok részlegesen átkerülnek az államhoz.
A kormány részére készített koncepcióban az is szerepel, hogy a jövőben a jegyzői hivatal és a polgármesteri hivatal szétválik annak érdekében, hogy a különböző helyi és államigazgatási ügyek teljesen elhatárolhatóvá váljanak. A tervezet harmadik központi eleme a járások és a megyék jövőbeli szerepével foglalkozik. Ezek szerint a tervezett járások az államigazgatás bázisai lesznek, míg a megyék fenntartói szerepe megszűnik, és a fejlesztési egységek szerepét töltik be.
Az önkormányzati reformhoz – amely várhatóan szeptemberben kerül a kormány elé – szorosan kapcsolódnak az igazságügyi reform „technikai” jellegű részei. A Magyar Nemzet kormányzati forrásból úgy értesült, hogy a jelenlegi tervek szerint Magyarországon 150-250 járás lesz, és ezek határai a jövőbeli választókerületek határaihoz igazodnak majd. – Az a célunk, hogy az embereknek egy közös közigazgatási-parlamenti identitása alakuljon ki, amelyben egy járási hivatalhoz tartozom, és azon belül van egy parlamenti képviselőm – mondta lapunknak egy magas rangú kormánytisztviselő. Mivel továbbra is marad a vegyes választási rendszer, meg kell nézni, hogyan lehet a kétszáz fős parlament választási körzethatárait illeszteni a kétszáz, plusz-mínusz ötven körüli járások határaihoz – tette hozzá.
Ismert, a kormánypártok már korábban döntöttek arról, hogy körülbelül kétszáz főre csökken 2014-től a parlament jelenleg 386 fős létszáma. Áder János, a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő a Fidesz július 9-i elnökségi ülése után jelentette be, hogy az általa készített koncepció szerint a jelenlegi kettő helyett a jövőben egyetlen fordulóban dönthetnénk a parlamenti mandátumok sorsáról, és fennmaradna a vegyes választási rendszer. Áder tervei szerint az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne a kétszáz főre csökkenő parlamenten belül, a kompenzációs lista viszont megszűnne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.