Párbeszédre ítélve

Sebestyén Imre
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia és Koszovó egymás foglya. Koszovó nem lehet tagja az ENSZ-nek, mert Belgrád – mint hangoztatja: soha – nem ismeri el volt tartományát független országnak, Szerbia pedig nem lehet az EU teljes jogú tagja, ha nem rendezi kapcsolatát Koszovóval. Pristinával pedig csak úgy lehet helyreállítani a jószomszédi viszonyokat, ha elismeri szomszédjának. Róka fogta csuka. Jelenleg pedig Pristina van előnyben, mert Szerbiának sürgősebb az uniós közeledés, míg Koszovó az ENSZ-tagsággal jobban ráér, még akkor is, ha a nemzetközi pénzintézetekhez csak ENSZ-tagként csatlakozhat.
A határincidenst is a fentiek összefüggésében lehet vizsgálni. Minden probléma gyökere, hogy Szerbia nem ismeri el Koszovót, nem ismeri el a határon – szerbiai szóhasználatban: a közigazgatási határon – használatos koszovói pecsétet, amelyen a függetlenné vált ország címere van, mert ezzel elismerné Koszovót. Nem ismeri el a határt sem, s azt sem, hogy azon – mint a nemzetközi átkelőkön – az illető állam ellenőrzést gyakoroljon. Egyszóval nem ismer el semmi olyasmit, ami Koszovó államiságának elfogadására utalna. Így a koszovói jelzésű áru behozatalát sem engedi. Válaszként erre Pristina embargót vezetett be a szerbiai árura. Hogy ennek a tilalomnak érvényt szerezhessen, át kellett vennie az ellenőrzést a határátkelőkön. Ezt szépszerével – s ezt a pristinai kormánynak is tudnia kellett – nem lehetett megvalósítani. Arra azonban, hogy a reagálás ilyen heves lesz, feltehetőleg sem Belgrádban, sem Pristinában nem számítottak. Ha Szerbia tervezett is valami radikálisabb ellenlépést – vagy esetleg tudott is ilyesmiről –, az maximum valamiféle civil felháborodás lett volna útlezárásokkal, ami még „alkotmányos” ellenállásként elkönyvelhető. Ez meg is történt, s ennyiben maradt volna az ügy, legfeljebb a szerbek elszántságáról küldött volna üzenetet. A nemzetközi központokban pedig kódolhatták volna, Belgrád eltökélt abban, hogy megőrizze a szerbek lakta területek ellenőrzését, ami idővel más rendezési forma alapja is lehetne. Koszovó megosztottságának huzamosabb fenntartása viszont Pristina számára rejteget veszélyeket, tehát tisztázni kell a kérdést, amíg még – legalábbis Pristinában így értékelnek – Koszovónak áll a zászló. Ám az események kicsúsztak az ellenőrzés alól. A dühöngő, gyújtogató szerb nacionalisták szervezett támadása a lehető legroszszabbkor jött Szerbia számára, s a lehető legrosszabb üzenetet küldte Brüsszelbe, jórészt hiteltelenítve a hónapok óta tartó erőfeszítéseket, amelyeknek célja megmutatni, hogy a térség országai – s hogy Szerbia ebben élenjáró – a megbékélés útját kívánják járni. Belgrád közvetlenül nem tehető felelőssé a halásos áldozatot is követelő véres eseményekért, ám az bizonyos, hogy tovább szűkítette manőverezési lehetőségeit. Igazi milosevicsi válasz lenne azonban, ha Belgrád megszakítaná a párbeszédet Koszovóval. Erre biztosan nem kerül sor. Sem Brüsszel, sem pedig a koszovói szerbek miatt. Azt a belgrádi vezetés is, de az ellenzék is tudja, hogy egy ilyen lépés politikai hasznát Koszovó kétszeresen aratná le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.