Rémálom: újabb csúcson a frank

Tegnap sem ébredhettek fel rémálmukból a devizahitelesek: a svájci frank újabb rekordot döntött, amikor estére megközelítette a 250 forintos lélektani határt. A hiteltanácsadó szerint az adósok nem tehetnek mást, ki kell tartaniuk. A frankkölcsönök forintra vagy euróra történő átváltása ilyen árfolyam mellett szóba sem jöhet.

Csécsi László
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudni, hol ér véget a svájci frank napok óta tartó szárnyalása. Az elemzők nagyon óvatosan fogalmaznak, mivel állításuk szerint a jelenlegi helyzetben bármi megtörténhet: az is elképzelhető, hogy holnaptól gyengülésnek indul a menekülő devizának tartott svájci fizetőeszköz, de az sem lehetetlen, hogy hamarosan egy eurót fognak adni egy frankért a nemzetközi pénzpiacokon. Tegnap egyébként újra rekordot döntött a frank a forinttal szemben, estére megközelítette a 250 forintos árfolyamot. Délután csillapodtak egy kissé a hullámok, akkor nagyrészt 244 és 245 forint között ingadozott a svájci fizetőeszköz árfolyama. Lapzárta idején egy frank 248,41 forintba került. A magyar fizetőeszköz az euróhoz képest kissé gyengült, estére 270,74 forinton jegyezték.
*
Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a frank rakétáit két tényező fűti: egyrészt a svájci gazdaság kitűnő mutatói, másrészt a világgazdaság bizonytalanságai miatt élénkülő kereslet. A szakember szerint ma már az utóbbi hatás jelentősebb. Ez a tendencia egyébként azt eredményezheti, hogy a frankot túlértékelik a befektetők, így a helyzet változtával egyik pillanatról a másikra kipukkanhat a lufi. Azt azonban nagyon nehéz megmondani, hogy mikor kapcsolhat lejtmenetbe a svájci deviza, mert egyelőre nem látszanak olyan folyamatok, amelyek fordíthatnának a trenden. Ráadásul a gyengüléshez sem szabad túlzott reményeket fűzni, a nemrégiben még félelmetesnek tűnő 210-es árfolyam ugyanis egyhamar nem tér vissza. A reális szint valahol 220–230 forint között van a szakember szerint.
Nyári Zsolt, a KBC Equitas elemzője szintén úgy gondolja, hogy a következő hetekben nem várható olyan esemény, ami lefékezhetné a frankot. Ennek ellenére a szakember szerint egyáltalán nem biztos, hogy még hetekig bírja szusszal az svájci fizetőeszköz. Nyári Zsolt kiemelte: az elmúlt napok jelentős és heves kilengései inkább arra utalnak, hogy teljesítőképessége határához érkezett a frank. Az elemző egyébként egyáltalán nem biztos benne, hogy az erősödés egyenlő egy franklufi felfúvódásával. – Az is lehet, hogy most kerülnek helyükre a dolgok – jegyezte meg Nyári Zsolt.
A devizahitelesek számára ezek a napok felérnek egy rémálommal. Persze az egyáltalán nem biztos, hogy a devizahitel törlesztőrészletét épp ezeken a horrorárfolyamokon számolja ki a bank, de az igaz, hogy sokak fordulónapja a hónap első harmadára esik. Rengeteg körülménytől függ egy adott törlesztőrészlet mértéke, de az nagyvonalakban elmondható, hogy ha 245 forint környékén marad az árfolyam, közel tíz százalékkal is magasabb lehet az e havi részlet, mint a júliusi.
Mit tehet ilyen esetben az adós? Fitos Szilárd, a C&I Hiteltanácsadó ügyvezetője szerint a legjobb, amit tehet, hogy kitart, és befizeti a részletet. Esetleg, amennyiben már végképp nem tudja kigazdálkodni a részleteket, a hónap közepétől igényelheti az árfolyamcsökkentést. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a napokban egy kalkulátort tett fel a honlapjára, amely segítséget nyújt az adósok számára annak eldöntésében, hogy megéri-e igénybe venniük az árfolyamrögzítést. Emellett azzal is érdemes számolni, hogy az első csökkentett árfolyam alapján számolt részletet leghamarabb októberben vagy novemberben tudják befizetni, addig a normál törlesztésre kell számítaniuk. Fitos Szilárd szerint a legrosszabb megoldás, amit egy adós választhat, az a frankhitel euróra vagy forintra váltása. Jelenleg ugyanis hatalmas árfolyamveszteséggel jár egy több millió forintos összeg átváltása.
A kormány az árfolyamgátban látja a megoldást, és arra biztatja az érintett lakáshiteleseket, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte: az árfolyamgát révén a családok terhei kiszámíthatók és alacsonyabbak is lesznek. – Nem igaz az a kritika, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeget kiszámíthatatlan módon fizetik majd ki – jegyezte meg, rámutatva: a szabályozás értelmében az árfolyamgát időszakának 2014 végi lejárta után a törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában.
Az újabb és újabb frankrekordokat az ellenzéki pártok sem hagyták szó nélkül. A Jobbik szerint a kormánynak minél hamarabb jelentős költségvetési forrásokat kellene biztosítania a Nemzeti Eszközkezelő felállítására, mert ezzel lehetne megmenteni a devizahitelesek tömegét a csődtől. Az LMP az árfolyamgát bevezetését a lehető legrosszabb megoldásnak tartja. Az MSZP ugyanakkor úgy látja, továbbra is a svájci frankban felvett hitelek szerződéseinek újratárgyalása jelentheti a megoldást. Szanyi Tibor, a párt országgyűlési képviselője tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a szerződések újratárgyalását az Európai Unióban ismert, úgynevezett termékfelelősségi elv teheti lehetővé, ez alapján ugyanis a bankok nem háríthatnák át teljes mértékben az árfolyamból eredő kockázatokat. – A szerződések módosítása visszamenőleges hatállyal is lehetséges a kontraktusok megkötésekor fennálló feltételek érvényesítése érdekében – idézte az MTI Szanyi Tibort.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.