Retteg és szigorít egész Európa

Miközben Európa-szerte szigorú biztonsági intézkedéseket rendeltek el a hatóságok a norvégiai merénylet következtében, egyes szakértők a norvég rendőrség felkészületlenségét és a túlzottan nyitott társadalmat bírálják. Vezető német politikusok keményebb fellépést sürgettek a szélsőjobb-, illetve a szélsőbaloldal ellen.

2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hans-Peter Uhl, a konzervatív német CDU/CSU parlamenti frakciójának belbiztonsági szóvivője a gyanúsnak vélt személyek megfigyelésének szigorítását sürgette a norvégiai események fényében. A politikus követelte a telefon-, illetve internetkapcsolatok adatainak legkevesebb hat hónapos tárolását. A liberális Szabad Demokrata Párt elnöke ezt azonban elutasította, hangoztatva: egy szabad társadalom csak akkor maradhat szabad, ha a szabadságjogokat akkor sem dobja sutba, ha védekeznie kell. A norvég merényletek következtében a szomszédos Svédországban több kormányzati épület biztonságát is megerősítették azzal az indokkal, hogy Svédországban sokkal aktívabbak a szélsőséges nézeteket valló csoportok, mint Norvégiában. Nagy-Britannia mecseteinél is szigorúbb biztonsági intézkedéseket rendeltek el. „Az emberek folyamatosan a hátuk mögé néznek, hátha mi leszünk a következő célpont” – közölte Mohammed Shafiq, az egyik legnagyobb angliai mozlim szervezet vezetője. Mohammed Bechari, az Európai Iszlám Konferencia vezetője szerint a nyugati társadalmak ugyan befogadók, de egyre jellemzőbb a bevándorló- és iszlámellenesség.
A Reuters idézi a norvég rendőrség februárban közzétett nemzetbiztonsági jelentését, amelyben a radikális iszlamista eszmék elterjedését vetítik előre. A szélsőjobboldali csoportokról megemlíti, hogy aktivitásuk mérsékelten növekedett 2010-ben. A rendőrség szerint egyesek ezen csoportok feltámasztására törekednek, de erős vezetők hiányában ez nem lehetséges.
Szakértők szerint Norvégia nem volt felkészülve egy ilyen jellegű támadásra, és a norvégok túlzottan biztonságban érezték magukat. A közlekedési problémák, a helikopterek hiánya és egy elsüllyedt csónak mind azt eredményezték, hogy a rendőröknek egy órájukba telt, amíg elfogták a gyilkost. A kommandósok kénytelenek voltak autókkal megtenni a 45 kilométeres utat Oslóból Utoya szigetére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.