Romokban hever az építőipar

Nem csak a bíróságok nyári gyakorlatának köszönhető, hogy júliusban is a csúcs közelében járt az építőipari cégek felszámolása. A jelenség öszszefügghet azzal, hogy júniusban a Központi Statisztikai Hivatal tegnapi jelentése szerint tovább gyorsult az ágazat termelésének visszaesése.

Munkatársunktól
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első hat hónapjában az építőipari termelés 9,6 százalékkal volt kisebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezzel párhuzamosan júniusban a cégek által kötött új szerződések nagyságrendje 6,5 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi szintet. Ezen belül az ingatlanok építésére kötött szerződések nagyságrendje csökkent kiemelkedően, közel 16 százalékkal. Ehhez képest az egyéb építmények építésére kötött új szerződések száma enyhén emelkedett, idén júniusban 1,5 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év ugyanezen hónapjában – áll a Központi Statisztikai Hivatal tegnapi gyorsjelentésében. A szerződésekre vonatkozó adatok akkor rémisztők igazán, ha az idei év első hat hónapját vetjük össze a tavalyi év első felével. Ennek oka, hogy ebben az időszakban a vállalkozások 28 százalékkal kevesebb szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. A vállalkozások június végi szerződésállományának nagyságrendje összességében több mint 36 százalékkal csökkent a tavaly júniusi adatokhoz képest.
A cégek helyzete a felszámolások számát tekintve sem éppen fényes, annak ellenére sem, hogy idén júliusban a tavalyinál hattal kevesebb, összesen 387 építőipari céggel szemben indult felszámolás. Ez ugyanakkor nem nevezhető pozitív fejleménynek, ugyanis az elmúlt hónap az idei év júniusa, a tavalyi év szeptembere és júliusa után még így is negyedik helyen áll az örökranglistán – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató jelentéséből. A cég közleménye szerint mindez semmi jót nem jelent. – A tavaly júliusi magas érték egyszeri eset volt, most viszont folyamatosan ilyen sok a felszámolás – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.
A szakember szerint az ágazat még korántsem jutott túl a válság nehezén. A megrendelésállományról szóló adatok és a mögöttünk álló néhány nap devizapiaci felfordulása egyaránt azt vetíti előre, hogy az építőiparban a közeli hónapokban semmi jóra nem lehet számítani. – A rendkívül magas júniusi felszámolási értékkel kapcsolatban – akkor 490 építőipari céggel szemben indult ilyen eljárás – még felvethető volt, hogy annak sajátos, a cégbíróságok működési rendjéből fakadó okai lehetnek. Ugyanakkor két egymást követő siralmas hónap után már el kell gondolkodni azon, van-e olyan építőipari beruházást igénylő befektetés, amelyik a devizahitelek, valamint az emelkedő árak miatt csökkenő lakossági fogyasztás mellett megtérüléssel kecsegtet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.