Röviden

MTI
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekultiválják a lerakókat
Huszonhat Csongrád és Bács-Kiskun megyei település szilárdhulladék-lerakójának rekultivációja kezdődött el uniós támogatással. A beruházás célja a hulladék jelentette környezeti veszély csökkentése, és az évtizedekig szeméttelepként működő területek rehabilitációja. A 2,79 milliárd forint összköltségű, 2012 őszéig tartó beruházás során a telepeken évtizedekig gyűlő szemetet depóniákba rendezik, tömörítik, majd az így kialakított platókra a szivárgást megakadályozó vízzáró réteg és 40 centiméteres humusztakaró kerül. A füvesített depót a területre hulló csapadékot összegyűjtő övárokkal veszik körbe és erdősítik. (MTI)

Komposztálási program
Komposztálási programot indított el a Gaja Környezetvédő Egyesület Székesfehérvár egyik városrészében és több Velencei-tó-parti településen is; a projekt megvalósítására nyolcmillió forintot nyert a Környezet és energia operatív program pályázatán. A programba 300 családot vontak, illetve vonnak be Székesfehérvár családi házas, úgynevezett Vezér utcák városrészében, valamint Dinynyésen, Agárdon, Gárdonyban és Velencén. A Gaja Környezetvédő Egyesület programjába jelentkezőknek rövid szakmai képzést tartanak, és térítésmentesen biztosítanak nekik egy újrahasznosított műanyagból, valamint egy fából készült komposztkeretet, s évente két-három alkalommal professzionális ágaprító gép használatát is lehetővé teszik számukra. (www.greenfo.hu)

A parlamenten spórolna az LMP
Az LMP szerint új, pazarló díszkivilágítás helyett a Parlament fűtési és világítási költségeit csökkentő, a megújuló energiákat hasznosító felújítására lenne szükség. A párt arra hívta fel a figyelmet, hogy a Parlament új díszkivilágítása 470 millió forintba kerül. Szerintük azonban nem újabb és újabb energiapazarló presztízsberuházásokra van szükség, hanem takarékosságra, a parlament részéről pedig példamutatásra. Ennek jegyében a párt a tavalyi költségvetéshez már beterjesztett egy módosító indítványt, amely az Országház energiahatékonysági felújítását szolgálta volna – áll az LMP közleményében. (www.lehetmas.hu)

Csapás a korallzátonyokra
Komoly károkat okoznak a Nagy Korallzátonyon a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek az ausztrál kormány vízminőségi jelentése szerint. A Nagy Korallzátony a világörökség része. Az elmúlt években az éghajlatváltozás okozta korallfehéredés súlyos csapást mért rá. Az ausztrál kormány által most első ízben készített vízminőségi jelentés alapján a mezőgazdaságból származó vegyszerek további veszélyt jelentenek az értékes élőhelyre. A kertészetek csaknem egynegyede és az állattartó gazdaságok tizenkét százaléka elfogadhatatlan módszereket alkalmaz. Még 60 kilométerre
a parttól is találtak növényvédő szereket olyan koncentrációban, hogy az mérgező a korallokra. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.