Sokba kerülhet az energetikai felújítás

Sokba kerülhet előkészíteni a beadványokat a hétfőn elindult energiahatékonysági pályázatokra, ahhoz ugyanis kétszer is el kell végezni az épületek energetikai tanúsítását. Igaz, ez utófinanszírozással elszámolható az elnyert támogatásban, ellentétben a munkások kiszállási díjával vagy a beruházás utáni helyreállítás költségével. A pályázóknak legalább 40 százalékos energiamegtakarítást kell elérniük az állami segítséghez.

Dékány Lóránt
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezer forintba kerül a lakóépületek energetikai tanúsítványainak megszerzése. Márpedig ez is elengedhetetlen feltétele annak, hogy az adott lakás indulhasson a zöldberuházási rendszer részeként kiírt energiahatékonysági pályázaton. A vonatkozó rendelet ugyan kimondja, hogy a tanúsítvány elkészítése óránként 5500 forintba kerül, az viszont már nem derül ki, hogy az érték áfával vagy anélkül értendő. Ezenkívül az sincs teljeskörűen meghatározva, hogy egy-egy tanúsítvány elkészítése hány munkaórát vehet igénybe. Az új építésű házak és a társasházak lakásainak felmérését ugyanakkor maximalizálták, egyaránt két órában. A hétfő óta elérhető energetikai pályázatok esetében a tanúsítási eljárást kétszer is el kell végeztetni. Először ahhoz, hogy kiderüljön, milyen besorolásba tartozik a felújítandó épület, másodszor pedig a beruházás elkészültével, hogy látszódjon, sikerült-e elérni a támogatás elnyeréséhez szükséges energiamegtakarítást. Ezek azonban csak átmeneti költséget jelentenek, hiszen a vissza nem térítendő segítség részeként a tanúsítványok ára elszámolható.
A pályázati kiírás szerint viszont nem nyújt fedezetet a támogatás a beruházás azon részeire, amelyek nincsenek közvetlen kapcsolatban a pályázat céljával, tehát az energiahatékonyság növelésével. Ilyen például a munkások kiszállási díja, a munkálatok utáni helyreállítás, vagy éppen a törmelékek elszállításának költsége.
Mindemellett a pályázóknak meglehetősen ambiciózus célokat kell kitűzniük, ami az energiamegtakarítást illeti. Az 1992 előtt épült házak felújítását csak akkor támogatják, ha a beruházás után az ingatlan fűtéséhez és melegvíz-előállításához használt energiamennyiség legalább a felére csökken. Ebben az esetben a támogatás a költségek 40 százalékát teheti ki, de nem haladja meg a hárommillió forintot. Ahol a felhasznált energia 60 százalékát meg tudják takarítani, ott 50 százalékot térítenek vissza, maximum ötmillió forintig. Emellé viszont az is szükséges, hogy a beruházó megújuló energiaforrást telepítsen az épületre. Ugyanekkora állami segítségre tehet szert az is, akinek a lakóháza már kiinduláskor D vagy C, illetve B besorolást kap. Előbbi kettő esetében az A, utóbbinál pedig az A+ kategória elérésekor lesz sikeres a beadvány, de megújuló energiaforrás telepítése itt is kötelező.
Kicsit más a helyzet az új építésű házaknál, hiszen itt alapkövetelmény az A vagy az A+ besorolás, és a támogatáshoz szintén alternatív energiatermelő egységeket kell felszerelni. Az energetikai szempontból legmagasabb kategóriájú épületeknél négyzetméterenként 60, míg az A-s jelzésű ingatlanoknál 40 ezer forint igényelhető hat-, valamint négymillió forint erejéig.
Számos beruházás támogatható, amely csökkenti az épület energiafelhasználását. Ilyen többek közt a nyílászárók cseréje, az épületek nyári hővédelmének javítása vagy a meglévő, hagyományos energiaforrással működtetett fűtési és használati melegvíz-rendszerek felújítása. Amennyiben ezeken felül megújulóenergia-termelő berendezést is létesít a pályázó, úgy annak minimum a fűtésre és a melegvíz-készítésre használt energia negyedét elő kell állítania.
Mint azt a fejlesztési tárca közölte, a pályázatokat október 30-ig lehet benyújtani, vagy amíg ki nem merül az 1,6 milliárd forintos keret. A kiírásban 1992 előtt hagyományos technológiával épült házak vehetnek részt. A társasházak és lakásszövetkezetek esetében feltétel az is, hogy az épület legfeljebb 12 lakásos legyen. Új építésű ingatlanoknál csak 200 négyzetméter hasznos alapterületig lehet igénybe venni a támogatást. Új építésű társasházak esetében lakásonként legfeljebb 90 négyzetméter hasznos alapterületig lehet kérni segítséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.