Száguldozás mobilinternettel

Gőzerővel készül a Magyar Telekom a negyedik generációs mobilhálózat bevezetésére. A szakmában LTE-nek (Long Term Evolution – hosszú távú fejlődés) nevezett rendszer előfeltétele a frekvenciabővülés. Az eddigi hálózatfejlesztéseknek köszönhetően azonban már augusztus elejétől lényegesen nagyobb sávszélesség érhető el. A három és feledik generációban (3,5G) rejlő lehetőségekről beszélgettünk Király Istvánnal, a piacvezető távközlési társaság marketingvezérigazgató-helyettesével.

Bodacz Péter
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddig is dinamikusan fejlődő mobilinternet-szolgáltatás újabb nagy lépés előtt áll. Milyen feltételek szükségesek az új technológiák elterjedéséhez?
– Cégünk elkezdte a szükséges modernizációt, ami alapja lesz a negyedik generációs mobilhálózat bevezetésének is, amint azt a megfelelő frekvenciaengedélyek lehetővé teszik. Ennek a fejlesztésnek a része, hogy a Magyar Telekom 3G-s hálózatába bevezetjük a HSPA+ technológiát, amelynek köszönhetően már most több mint kétszáz településen elérhető az új rendszeren futó mobilinternet-szolgáltatás. A fejlesztések gyors ütemben folytatódnak. Természetesen a legmagasabb adatforgalmú helyeken vezetjük be először a 21 megabit-szekundum (Mbps) névleges sebességet nyújtó HSPA+-t a hálózatkapacitás növelésére.
– Hogyan érhető el az új, korábbinál gyorsabb szolgáltatás?
– Az új sebesség eléréséhez a régi felhasználóinknak újabb eszközre van szükségük. A régi USB-mobilstick ugyan tovább használható a teljes, 3G által lefedett területen, de a HSPA+ előnyeit ezzel nem lehet élvezni. Azt látjuk, hogy jellemzően a hűségnyilatkozatok lejártakor szoktak felhasználóink másik díjcsomagra és másik eszközre váltani, tehát az átállás ezen a téren folyamatosnak ígérkezik.
– A fejlesztések a nagyobb sávszélesség és forgalom irányába mutatnak. Ezzel együtt az új T-Mobile díjcsomag bevezetésekor gondolnak-e a kisebb forgalmú felhasználókra?
– A jövő hónap elejétől megkülönböztetjük egymástól a névleges letöltési sebesség alapján számolt, főleg böngészésre és e-mailezésre szolgáló tarifacsomagokat, valamint az intenzív internetezéshez ajánlott szupergyors mobilinternet-díjcsomagokat, így a díj- és a szolgáltatási skála több változatát kínáljuk a lakossági ügyfeleinknek. További változás, hogy minden Relaxnet-felhasználó havidíjban foglalt adatcsomagját augusztus elsejétől egy gigabyte adatmennyiséggel megnöveljük. Az üzleti mobilinternet-portfólión egyelőre nem változtattunk, de a nagyobb adatmennyiséget biztosító csomagokban is elérhetővé válik a 21 Mbps névleges sebességű HSPA+ szolgáltatásunk. Korábban az adatforgalom mennyisége volt a meghatározó, most viszont a névleges sávszélesség alapján alakítottuk ki a díjcsomagokat. Ez nemzetközileg is megszokott módszer, hiszen így mindenki maga döntheti el, hogy milyen sebességű szolgáltatásra van szüksége, de nem szükséges ismernie a mögötte lévő technológiát.
– Az ilyenfajta díjszabás nem csak a társaság eddigi rendszeréhez képest új, a konkurenseknél sem jellemző…
– Piacvezetőként valóban elsőként léptünk az új sávszélesség szerint differenciált díjcsomagok terén, ez egy merőben más modell, mint amit eddig megszokott a piac. De nem lepődnék meg, ha a többi szolgáltató is hamarosan ilyen konstrukciókkal jelenne meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.