Székelyföldi medveárvaház

Árván maradt medvebocsok nevelésével, visszavadításával foglalkozik egy vadgazdálkodási mérnök a Székelyföldön. Bereczky Leonardo Hargita megyei medveárvaháza mindeddig félszáz ragadozót karolt fel és juttatott vissza természetes élőhelyére.<br />

2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világviszonylatban egyedüli módszert alkalmaznak a Székelyföldön az elárvult medvebocsok visszavadítására. Hargita megyében hét éve működik egy olyan minirezervátum, ahol néhány hetes vagy hónapos medvéket gondoznak, majd ugyancsak irányítottan, felügyelet mellett engedik vissza őket a természetbe. Az egyedi módszer ötletgazdája és kivitelezője Bereczky Leonardo biológus, vadgazdálkodási mérnök, aki vadőr édesapja mellett szeretett bele a természetjárásba, a vadállatokkal való foglalkozásba. A tanulmányait Sopronban elvégzett fiatalember 2004-ben a festői környezetben elterülő Hagymás-hegységben hozta létre rezervátumát, miután több, árván maradt bocs szorult a segítségére. Később kezdeményezésére felkarolta programját egy osztrák állatvédő alapítvány, így immár a szervezet anyagi támogatásával foglalkozik az árván maradt medvebocsok visszavadításával.
A Balánbánya közelében létesített, húsz hektáron elterülő rezervátumban az egyévesnél fiatalabb bocsokat veszik pártfogásba, és két éven át gondozzák őket. Bereczkyék módszerének lényege: úgy gondoskodnak a medvecsemetékről, hogy azok ne szokják meg az ember közelségét, és ne tudják meg, honnan érkezik a táplálék. „A bocsoknak meg kell tanulniuk, hogy nehéz az élet a vadonban: meg kell küzdeniük a táplálékért, az életben maradásért” – magyarázta a vadállatok sorsát felkaroló vadgazdálkodási mérnök, a Természeti Értékek Megőrzésének Egyesülete elnöke. Az embermentes viszonyok megteremtése érdekében a rezervátum helyét igyekeznek titokban tartani a létesítmény működtetői, de persze a helybeliek tudják, hogy nem közelíthetik meg a medveneveldét.
A kétéves rehabilitációs időszak után a medvebocsokat szabadon engedik, de a jeladóval ellátott nyakörvek révén még legalább egy évig követik őket a vadonban. Ezt is rendhagyó módon teszik: Bereczky Leonardo a magasból, siklóernyőről szemléli, merre járnak kedvencei. Előfordult, hogy egy már szabadon engedett fiatal medvét széttépett egy felnőtt fajtársa, Bereczky azonban örül annak, hogy neveltjeinek többsége megtalálta a helyét a vadonban, és nem lett belőlük a háziállatokat dézsmáló „vérmedve”. A biológus különben opportunista állatnak tartja a medvét, amely a legkülönfélébb élethelyzetekben is feltalálja magát. „A hiedelmek és balesetek ellenére a medve nem vadászó típusú állat, csupán szélsőséges esetekben válik veszélyessé” – fejtette ki korábban a Krónika erdélyi magyar napilapnak, hozzátéve: a balesetek többségét az emberek butasága, tudatlansága okozza. A legnagyobb gond szerinte az, hogy az ember folyamatosan behatol a medve életterébe, ezért nagyon kevés az olyan hely, ahol az állatok zavartalanul élhetik a maguk vadonbeli életét.
Jelenleg az európai állomány többsége, 6400 példány a romániai Kárpátokban él. Néhol, főleg székelyföldi és Brassó megyei településeken, a vadállatok hozzászoktak ahhoz, hogy a turisták etetik őket, s gyakran látogatják a kukákat is. Emiatt nem ritkák a halálos áldozatokkal, súlyos sérülésekkel járó medvetámadások. Nemrég a székelyföldi Hargita és Kovászna, valamint a moldvai Vrancea megye szakemberei összefogtak, és nemzetközi pályázati összegek segítségével igyekeznek védeni a barnamedve-populációt. Ismeretterjesztő szórólapokat készítenek, adatbázist hoznak létre azért, hogy az emberi tevékenységeket visszafogják azokon a területeken, ahol nagyobb létszámban élnek a medvék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.