Szíriára figyel a világ

Egyre súlyosabbá válik a helyzet Szíriában a Bassár el-Aszad hatalma ellen lázadók és a rezsim összecsapásai nyomán, amelyeket látszólag az sem tompít, hogy hétfőn kezdetét vette a mozlim böjti hónap, a ramadán. Bár a nyugati országok egyre kevésbé fogják vissza bírálatukat, s egyre több szankciót érvényesítenek Damaszkusszal szemben, a líbiaihoz hasonló fegyveres intervenciótól egyelőre elzárkóznak.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konkrét eredmény nélkül ért véget magyar idő szerint tegnap hajnalban az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése, amelyen a szíriai helyzetet tekintették át. Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Portugália a tüntetések véres elfojtását elítélő határozatot akar elfogadtatni, amit az Egyesült Államok is támogat, ám Oroszország és Kína – Brazília, India és Dél-Afrika egyetértésével – vétót helyezett kilátásba. Az ellenzők egyik legfőbb érve, hogy a Líbia ellen márciusban megszavazott határozattal is visszaélnek a nyugati hatalmak. Az eredmény így legfeljebb egy nem kötelező erejű nyilatkozat lehet.
A Londonban székelő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű csoport adatai szerint összesen 24 embert ölt meg Szíriában a karhatalom hétfőn, a muzulmán böjti hónap, a ramadán első napján. Nyugati figyelmeztetésekből nincs hiány.
Mike Mullen tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke tegnap az iraki fővárosból üzent, az erőszak azonnali leállítására szólítva fel Szíriát. Jelezte, hogy az Egyesült Államok erős diplomáciai nyomást gyakorol a szíriai rendszerre, de katonai beavatkozást nem irányzott elő.
Olaszország közben hazahívta nagykövetét Szíriából, és ugyanezt javasolja az Európai Unió minden tagállamának. A lépésre „a civil lakossággal szembeni szörnyű elnyomást látva” került sor. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője azonban jelezte, hogy az EU a javaslat ellenére nem fogja visszahívni damaszkuszi nagykövetét.
Tegnap megjelent az Európai Unió hivatalos közlönyében annak az öt szíriai állami tisztségviselőnek a neve, akikkel kiegészítették a 27-eknek a szíriai rezsimet sújtó szankciós listáját; a feketelistán immár Ali Habíb Mahmúd tábornok, a szíriai kormány védelmi minisztere is szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.