Távolodtunk a veszélyzóna magjától

A rosszabbodó külső feltételek nem térítették el Magyarországot attól, hogy csökkentse az államadósságot, és a költségvetés hiányát három százalék alatt tartsa – közölte Orbán Viktor miniszterelnök tegnap. Az euróövezeti válság begyűrűzése miatt ugyanakkor idén például 100 milliárd forintnyi pluszkiigazításról kell gondoskodni. A devizahitelesek védelmére otthonvédelmi bizottság felállítását, illetve az árfolyamgát melletti kampány indítását jelentette be a kormányfő.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őszi politikai évad tervezésével és a devizaválsággal is foglalkozó tegnapi kormányülés után Orbán Viktor közölte: az eurózónából induló pénzügyi válság súlyos kihívást jelent Magyarországnak is, de nincs szó vészhelyzetről. – Az euróövezeti válság miatt roszszabbodó feltételek – az alacsonyabb GDP-növekedés idén és jövőre, illetve ennek a költségvetésre gyakorolt kedvezőtlen hatása – azonban nem tántorítják el a kormányt tervei végrehajtásától, így az adósságcsökkentéstől és a hiánycélok tartásától – jelezte a miniszterelnök. Vagyis 3 százalék alá viszik a deficitet, „akármi is történik”. Erre azért van szükség, hogy Magyarország ne sodródjon vissza a görögországihoz hasonló helyzetbe, s megteremtsük a gazdaság stabilitását. Ezért ősszel az önkormányzati adósság kérdésében is fejlemények várhatók. Bővebb tájékoztatást a Fidesz és a KDNP szeptemberi 7-i évindító frakcióülése utánra ígért a kormányfő, az intézkedésekhez ugyanis politikai támogatottságot kell szerezni.
Kérdésre válaszolva annyit elmondott, hozzávetőleg 100 milliárd forintos pluszhiánnyal kell megküzdeni idén, mert a várt 3,1 helyett a jelek szerint csak 2 százalékkal bővül a GDP. – A 2011-es költségvetési hiány tartása további intézkedéseket igényel kiadásban és bevételben is – tette hozzá Orbán, kifejtve azt is, hogy „a gazdaság könnyítése irányába tett lépésekre”, például bürokráciacsökkentésre kell számítani. Szavaiból kiderült, az arányos adórendszer kiépítésének politikáját a nehézségek ellenére sem adják fel. Ha ugyanis lemondunk arról, hogy Európa legkedvezőbb és legegyszerűbb adófeltételeit kínáljuk, a „jövőnkről mondunk le”. – Magyarország sokat távolodott a „veszélyzóna magjától”, de még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy az euróválság leperegjen rólunk – összegezte Orbán. (Mint ismert, azon kevés ország közé tartozunk, amely csökkenteni tudta idén államadósságát, ami a magas eladósodottságok miatt kialakult európai krízishelyzetben mérsékli sérülékenységünket.)
– Az euróövezeti válság elsődleges következménye az, hogy a devizahiteles családok otthona veszélybe került az erősödő svájci frank miatt – mutatott rá a miniszterelnök. Kiderült, a kabinet továbbra is úgy gondolja, az árfolyamgát bevezetése megfelelő válasz a devizahitelezés mára kialakult helyzetére. Ezért kampányt indítanak, hogy az érintettek fel tudják mérni, érdemes-e igénybe venniük a rögzített árfolyamot. A svájci frank esetében ez azt jelentené, hogy a mostani 240 és 270 forint között ingadozó árfolyam helyett 180 forinton fizetnék a törlesztőrészleteket, a különbözetet pedig 2015 után kezdenék el téríteni. E megoldással az euró- és jenhitelesek is élhetnek. – A gyűjtőszámlán az árfolyam-különbözetből felhalmozódó tartozás törlesztésének megkezdésekor, három év múlva a részlet nem lehet a mostaninál 15 százalékkal magasabb – erősítette meg a kormányfő. Sokan attól félnek, hogy a türelmi idő lejártával elviselhetetlenül nőnek a terheik.
– Az államnak kötelessége van a devizahitelesekkel szemben, a kormány nem szabadon döntött, hanem a választópolgároktól kapott utasítást erre – jegyezte meg Orbán, utalva arra, hogy a szociális konzultáció során a válaszadók kétharmada támogatta a hitelesek védelmezését. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy lehetővé teszik a fészekrakó-programos családok részvételét is az árfolyamrögzítésben. – Adósságheggyel megküzdeni nem új feladat Magyarország számára, és az én számomra sem az – hangsúlyozta a kormányülés után a miniszterelnök, kitérve arra is, hogy a nyolcvanas évek második felében a mostanihoz hasonló okok vezettek a rendszerváltáshoz fűzött remények szertefoszlásához. Megjegyezte, keserű szájízzel követték nyomon, ahogy az előző két szocialista kormányzati ciklus idején az általuk a GDP 52-53 százalékára levitt államadósságot 80 százalék fölé növelték, s ezzel „sok esztendő munkáját emésztették fel”. Ugyanakkor nyomatékosította: nem hagyják, hogy a válság árát az emberekkel fizettessék meg.
A kormányfő felkérte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezetőjét, készítsen jelentést a kockázatos devizahitelezés elterjedéséről Magyarországon, ami egyidejűleg a biztonságos forinthitelek térvesztését is eredményezte. A kormányfő bejelentette egy otthonvédelmi monitoringbizottság alakulását is Kármán András, az NGM államtitkára vezetésével. A testület célja az lesz, hogy a törlesztőrészletek számítását átláthatóvá tegye. – A kamatkiszámítás módszertana nem egységes a bankoknál. Nem csak az árfolyam változása miatt nőnek az adósok terhei, némely pénzintézet a törlesztőrészleteket saját érdekei alapján állapítják meg – magyarázta Orbán, miért van szükség a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével létrejövő új testületre.
A kormányzati kommunikációs államtitkárság tegnap azt MTI-t úgy tájékoztatta: 576 ezer háztartásnak van lakáscélú jelzáloghitele, és minden ötödik magyart érint a lakáshitelezés. Az érintett háztartások csaknem felének, 287 ezer családnak deviza-, 289 ezer családnak pedig forintalapú lakáshitele van. A devizahitelesek helyzetéről szóló kormányzati jelentés szerint a lakosság eladósodottsága 2003 óta „gyűrűzik”, az akkori Medgyessy-kormány ugyanis megszüntette a korábbi, 1998 és 2002 között működtetett, kedvezményes állami támogatású otthonteremtési hiteleket. A szocialista kormányok alatt 140-szeresére nőtt a lakásvásárlásra devizahitelt felvevők száma: több mint 2800 milliárd forint értékű devizaalapú lakáshitelt nyög a lakosság, míg 2003-ban ez a szám 20 milliárd volt. A lakáshitelesek több mint kétharmada, 68 százaléka nevel gyermeket, közülük is a kétgyermekesek vannak a legtöbben (172 ezer család), fele- részük devizahiteles akiknek 23 százaléka fizetési nehézséggel küzd. Három vagy több gyermeket 67 ezer család nevel, felerészük szintén devizahiteles, akiknek 28 százaléka küzd fizetési nehézséggel.
A legnehezebb helyzetben az a 72 ezer háztartás van, ahol minden családtag munkanélküli vagy inaktív. Idén az összes érintett háztartás 16 százalékában előfordult, hogy a megelőző 12 hónapban késve vagy egyáltalán nem tudott törleszteni. A devizahitelt felvevőknél fokozott ez a probléma: több mint egyötödük fizetési nehézségekkel küzd, míg a forintalapú hitelt felvevőknél ez az arány 11 százalék.

Ellenzéki bírálatok
Mesterházy Attila, MSZP:
Orbán Viktor igazi bankárkormányt vezet, mert a pénzintézetek a kabinet asszisztálásával az ügyfelekre háríthatják minden költségüket. Biztos, hogy a jelentés, amelyet a kormányfő felkérésére Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter készít majd arról, hogy milyen út vezetett a forinthitelektől a devizahitelezésig, a szocialista kormányokat nevezi meg felelősként. Ettől azonban senkinek sem lesz alacsonyabb a törlesztőrészlete.

Hegedűs Tamás, Jobbik:
Orbán Viktor miniszterelnök nem adott választ arra, hogyan tálalhat kiutat Magyarország a jelenlegi gazdasági helyzetből. A jelenlegi devizaválságot nem a magyar kormány intézkedései, hanem az eurózóna és az amerikai pénzügyi rendszer rogyadozása idézte elő. Ugyanakkor a kabinet felelőssége, hogy a svájci frank árfolyamának drasztikus emelkedésére nem kínál hatékony segítséget.

Scheiring Gábor, LMP:
Az ellenzéknek kell előállnia válságkezelő javaslatokkal, mert a kormány cselekvőképtelen. Sokkal határozottabb banki szerepvállalásra van szükség ahhoz, hogy meg lehessen oldani a devizahitelesek problémáit. A bankadóból befolyt összegeket egy alternatív ingatlanalapba kell irányítani, a pénzintézetektől pedig további hozzájárulást kell követelni.

Harrach Péter, KDNP:
A kormány kezelni tudja az újabb nemzetközi pénzügyi válságból adódó problémákat, így a várhatóan 90 milliárdos költségvetési csúszást is. Jó lépés volt a devizahitelek árfolyamgátjáról szóló döntés. Nem fogjuk hagyni, hogy a válság árát az emberekkel fizettessék meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.