Települések védőnő nélkül

Sérti a gyermekek egészséghez való jogát, hogy Magyarországon nagyok a területi eltérések a védőnői ellátáshoz való hozzáférésben – mutatott rá az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A Magyar Védőnők Egyesületének elnöke szerint nem csak a hátrányos helyzetű településeken, már a fővárosban is kevés a szakember.

Mizsei Bernadett
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország egyes régiói között, de még a régiókon belül is nagyon nagyok a területi eltérések a védőnői ellátáshoz való hozzáférésben, csaknem 350 településen pedig egyáltalán nincs szervezett ellátás – hívta fel a figyelmet tegnapi közleményében Szabó Máté. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa közölte, egy területi védőnő kereste meg azzal, hogy a jogszabályban megengedett 250 gyermek helyett hatszázat kell ellátnia. Hiába kérte a helyi önkormányzat, az országos védőnő, illetve az érintett szakminiszter segítségét, nem osztották fel kerületét, amelyben három település, Karancsság, Ságújfalu és Szalmatercs településeken élő gyermekeket és anyákat kell gondoznia. A védőnő azt is sérelmezte, hogy többletmunkájáért illetménykiegészítést sem kap, a területi pótlékot pedig az önkormányzat nem utalja át neki, mivel – az önkormányzat szerint – a pótlék a szolgáltatót, azaz az önkormányzatot illeti.
Köröskényi Péter körjegyző lapunknak az esetről elmondta, azért nem fizettek a védőnőnek, mert nem kötelezi őket arra jogszabály. – Egy alkalommal felajánlottunk a védőnőnek tízezer forint kiegészítést, de azt nem fogadta el, helyette bíróságra vitte az ügyet – tette hozzá. A körjegyzőtől megtudtuk, a Salgótarjáni Munkaügyi Bíróság első fokon arra kötelezte a karancssági önkormányzatot, fizesse ki az illetménykiegészítést, amely több százezer forintra rúg, de ezt megfellebbezték.
Bár Karancsságon az ombudsman eljárása alatt megosztották a körzetet, a probléma az egész ország területén jelen van. – Egyetlen gyermek, várandós nő vagy édesanya sem marad ellátatlanul Magyarországon, ám átlagosan a megengedett 250 gyermek helyett háromszázat látnak el a védőnők – nyilatkozta lapunknak a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. Csordás Ágnes elmondta, főként Hajdú-Bihar, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében dolgozik kevés védőnő, de Pest megyében, sőt a fővárosban is gyakran ütköznek nehézségekbe az ellátás biztosításakor. Jelenleg legalább 300 plusz védőnőre lenne szükség – ráadásul sokan hamarosan elérik a nyugdíjkorhatárt –, ám az elnök kevés esélyt lát arra, hogy ennyien belépjenek a szakmába. A kezdő diplomások nettó fizetése ugyanis körülbelül 90 ezer forint, és a válság óta számos önkormányzat nem biztosít közlekedési hozzájárulást, munkaruhát vagy üdülési csekket.
Az ombudsman arra kérte a nemzetierőforrás-minisztert, hogy számolja fel a területi egyenlőtlenségeket, s oldja meg a finanszírozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.