Természetkárosítás miatt nyomoznak

Nyolcezer hektár állami földet évi 80 ezer forintért 99 évre adtak bérbe 1992 áprilisában – derült ki azután, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azonnali vizsgálatot rendelt el a nagybereki madárrezervátum ügyében. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos természetkárosítás és hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt tesz feljelentést. A természetkárosítás miatt már nyomoz a rendőrség.

Dénes Zoltán
2011. 08. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A természetvédelmi területtel kapcsolatban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter júniusban rendelt el vizsgálatot, miután május végén a Balatonfenyves melletti, különösen védett madárrezervátum vízszintje kritikus szintre csökkent. Ez veszélyeztette a láp madár- és állatvilágát. A környezetvédelmi szempontból optimális vízállásnál jóval alacsonyabb vízszint miatt ugyanis a védett madarak fészke könnyű prédájává vált a területen élő ragadozóknak. A Vidékfejlesztési Minisztérium arról számolt be, hogy természetkárosítás miatt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága már megtette feljelentését, ezért rendőrségi nyomozás kezdődött. Emellett viszszavonták a területre kiadott vízjogi engedélyt, és elkezdték annak teljes felülvizsgálatát. A tárca tájékoztatása szerint a vizsgálatot során kiderült, hogy a védett területet is magába foglaló mintegy nyolcezer hektáros területet az Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) 1992 áprilisában 99 évre adta bérbe a Hubertus Agráripari Rt.-nek, amelynek jogutódja a máig is működő azonos nevű betéti társaság. A haszonbérleti díjat a szerződő felek hektáronkénti 10 forintban állapították meg.
*
Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos hozzátette: az évi 80 ezer forintos bérleti díjért cserébe a társaság a vadászati jogokat is megkapta a vadban igen gazdag területre.
Az ÁVÜ 1992-ben a Balatonnagybereki Állami Gazdaság jogutódjaként létrehozott Hubertusz Agráripari Rt.-vel az állami gazdaság által hasznosított földterületek további használatára kötött haszonbérleti szerződést – mondta el Budai Gyula. Érdekességként emelte ki, hogy Tömör László, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) korábbi elnöke az ügylet idején a részvénytársaság igazgatósági tagja volt. A részvénytársaságból megalakított bt. egyetlen kültagja jelenleg egy német állampolgár. A szerződések áttekintését követően a kormánybiztosi hivatal megállapította: alapos a gyanúja annak, hogy a megállapodásban szereplő feltételek hátrányos meghatározása miatt az államot 7-8 milliárd forintos kár érte. Emellett – mivel a megállapodásban több jogszabályellenes kitételt is találtak – a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnökénél a szerződés semmissé nyilvánítását és a területek állami birtokba vételét kezdeményezték.
Az ügy kapcsán a jelentős értékaránytalanság, a rendkívül hosszú időre kötött szerződés és a feltételezett természetkárosítás miatt a Vidékfejlesztési Minisztérium is kezdeményezte az NFA-nál a haszonbérleti szerződés felmondását. A VM tájékoztatása értelmében az már most látható, hogy a bérleti díj mértéke a kialakult piaci viszonyoknak nem felel meg, ám az még kérdéses, hogy a húsz éve hatályban lévő szerződés – minden rendelkezését figyelembe véve – milyen feltételekkel módosítható. A részletes jogi feltárómunka – tették hozzá – magától értetődően arra koncentrál, hogy a magyar állam természetvédelmi, földvédelmi és egyéb agrárpiaci érdekei a lehetséges keretek között maximálisan érvényesüljenek.
A tárca tájékoztatása szerint a jogi felülvizsgálaton túl a használat szerződésszerűségének felülvizsgálata és a tényleges állapot helyszíni szemléje is szükségessé vált, ezért az NFA haladéktalanul utasította a területi irodát részletes jelentés elkészítésére a földügyi nyilvántartások és a tényleges helyzet alapján.
A hivatali dolgozók felelőssége kérdésének tisztázása érdekében a tárca fegyelmi eljárást kezdeményezett a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója és osztályvezetője, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságának igazgatója és ügyintézője ellen.
Jelenleg folyamatban van az összes hatályos földhasználati szerződés felülvizsgálata az NFA-nál, éppen az állam számára hátrányos szerződési feltételek megszüntetése érdekében – mutatott rá a tárca. A földalapkezelő szervezet a jogelődtől mintegy 42 ezer ügyiratot vett át, így számos követelés került a szervezet nyilvántartásába és ügyvitelébe. Tartalmi átvizsgálásuk jelenleg folyamatban van, ennek lezárultát követően nyílik mód a szerződések esetleges módosítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.