Timosenko ellen vallott Juscsenko

Székely Gergely
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2009 januárjában aláírt gázszerződés megkötését illetően csakis Vlagyimir Putyin orosz kormányfő és a Gazprom vezetője, Alekszej Miller vallomása oszlathatja el a még meglevő kételyeket – jelentette ki a Timosenko-ügyben bíróság elé tanúként beidézett Viktor Juscsenko. Vallomásában a volt államfő a vádlottak padján helyet foglaló volt miniszterelnököt, Julija Timosenkót tette felelőssé az Ukrajna számára előnytelen megállapodás megkötéséért, amely során „az ország érdekeit a politikai célszerűséggel cserélték fel”, mivel szerinte „Moszkvának egy porosz érzelmű vezetőre volt szüksége”.
Ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy 2008 szilveszterén ő rendelte volna vissza Moszkvából Oleg Dubinát, a Naftogaz Ukraina elnökét, ily módon hiúsítva meg az akkor még elfogadhatónak tartott szerződés aláírását, azt hangoztatva, hogy elnöki jogköre ezt nem tette lehetővé számára. Dubina azt állította vallomásában, hogy 2008. december 31-én Juscsenko tiltotta meg számára a tárgyaló felek által már jóváhagyott szerződés aláírását, amely 235 dollárban rögzítette volna ezer köbméter gáz árát, s 1,8 dollárban a tranzitszállítás díjszabását. Dubina szerint ezt követően került sor a két államfő telefonbeszélgetésére, majd a Gazprom bejelentette: tarthatatlannak tartja a kialakult helyzetet és elhatárolja magát a korábbi megállapodásoktól.
Juscsenko vallomástétele után Timosenko közölte: nem tesz fel kérdéseket a volt államfőnek, aki szerinte számoljon el mindazért, amit mondott, a saját lelkiismeretével. A politikus asszony korábbi védője, Szerhij Vlaszenko hazugságnak nevezte Juscsenko állításait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.