Tőzsdeindex

Seszták Ágnes
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehet, hogy a kapitalizmus jó dolog – bár nem ezt tanultuk –, de ebből Magyarországon csak néhány fürge KISZ-vezér meg az MSZMP helyezkedő kalmárjai húztak hasznot. A nagy tömegek annyit érzékeltek, hogy a fizetések a legkevésbé lettek piaciak, a szolgáltatások ára viszont annál inkább. Bár a nyilvánosságban egyre több szó esik arról, hogy vagy a sárga csekkeken fizetik be az emelkedő rezsiket, vagy az adósságot törlesztik, a közeljövőben nem látszik, hogy ez hatással lenne a bérek alakulására. Olyan foglalkozások kerültek be a közbeszédbe, mint a bróker, a pénzügyi elemző, a bankelnök, a közgazdász vagy a gazdasági tanácsadó. Nem tudni, gondolkodott-e már valaki azon, hogy telis-tele vagyunk úgynevezett közgazdasági zsenikkel, ugyanakkor rendre gazdasági és pénzügyi kátyúba fut bele az ország szekere. Ez feltehetőleg azon a félreértésen alapul, ami a közgazdaságtant tudománynak tekinti, lásd Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem. Amennyiben tudomány, képesnek kéne lennie megbízható előrejelzésekre. Ehhez képest nyakig ülünk a lekvárban, és bukdácsolunk a bizonytalanból a bizonytalanba.
Már rég nem a közgazdasági iskolák jóslatai vezénylik a világ gazdaságait, hanem egy láthatatlan globális erő, ami tetszése szerint teszi tönkre vagy emeli fel nemzetek vagy kontinensek pénzügyi vagy gazdasági rendszerét. Ez a magyarokra a hirtelen lecsapó hurrikán erejével hatott. Az államszocializmusban egy bank volt, az OTP meg a tőzsde, a Coca-Cola, a rothadó kapitalizmus kénköves termékei, az uzsora, spekuláció, a devizahitel meg távoli ködképekként gomolyogtak az emberek fejében. Teljesen készületlenül szembesültünk az ország gazdasági és pénzügyi helyzetével, a kifizethetetlen államadóssággal, Európán vagy azon túl az egész világgazdaság bajaival. A pénz mint értékmérő és csereeszköz előlépett a legfőbb értékké, minden hírek főszereplőjévé és abszolút világsztárrá.
A híradó a svájci frank napi árfolyamával, a devizahitelesek ijesztgetésadagjával kezd. Folytatódik a forint pillanatnyi kapaszkodásával vagy lejtmenetével. Aztán következik a dollár, az euró, a jen árfolyamváltozása. Az arany szédítő karrierje, mint az aranyásó- időkben, feltételezve, hogy átlagnéző rohan nem létező megtakarítását aranytéglákra váltani. Rögtön eztán a benzin árának aktuális alakulása következik. Aki ebbe még nem szédült bele, annak jönnek a részletes tőzsdei beszámolók arról a helyről, ahol pénz már nem jelenik meg, csak ígérvény formájában. Előbb az amerikai, az angol, majd a japán tőzsdék napi állásáról hallhatunk, majd a Dow Jonesról, a NASDAQ-ról, a Nikkeiről, amiről halvány fogalma nincs a nézőnek, de a magyar tőzsde BUX indexének nyitása-zárása is kevés részvétet vált ki az emberekből. Nem mozognak ebben a tőzsdés brókervilágban, és őszinte ámulattal díjazzák az aktuális pénzügyi elemzőket, akik a világvégét, végromlást és a gazdaság matt helyzetét jósolják hosszú évek óta, a legjobbakat kívánva a reggeli kávéhoz. Érzékelni érzékeljük, hogy itt most már minden a pénzről szólt, amiből a lakosság nagy részét kizárták, mert ugyan ki vásárolna részvényeket az átlagbéréből? Utoljára Gyurcsány Ferenc víziójában szerepelt a részvényvásárló magyar család, ami olyan ötlet volt, mint kormányzásának egyéb kókadt lufijai.
A pénz felmagasztosulásának és mindenhatóvá lényegülésének vagyunk a tanúi és áldozatai. A pénz elszabadult, és betölti az életünket. Pénzért minden kapható, a pénz lett az egyetlen boldogító eszköz, és akiknek nincs elég belőle, azok a lúzerek. Pénz által létezel, és ezen mérnek meg. A szemedre hányják, hogy nincsenek pénzügyi ismereteid, nem tőzsdézel, nem bizniszelsz, nincs portfóliód. Mert a munkával keresett pénz ma csak lenézett aprópénz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.