Túlsúlyban az eladók

Az elemzői várakozásokat alulmúló német gazdaságnövekedési adatok nyomán lejtmenetre váltottak a fejlett tőkepiaci mutatók. Míg a nyugat-európai börzék a nap végére csökkenteni tudták veszteségeiket, addig a BUX  index megmaradt a meredek lejtőn.

Munkatársunktól
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romló német gazdasági teljesítmény láttán óvatossá váltak a részvény- és pénzpiacok, s minden kereskedő a német–francia csúcs eredményeire várt. A magyar részvénypiac jelentős negatív korrekciót mutatott a hétfői emelkedés után, és bár a nemzetközi piacokon délutánra enyhült az eladói nyomás, a hazai részvények kevésbé tudtak „felállni a padlóról” – mondta az MTI-nek Varga Zoltán, a Quaestor-csoport elemzője.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 518,30 pontos, 2,75 százalékos csökkenéssel,
18 321,89 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 16,5 milliárd forint volt, a vezető részvények kivétel nélkül gyengültek az előző napi záráshoz képest. Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője az MTI megkeresésére elmondta: a lejtmenetet a vártnál rosszabb német, és az ugyancsak csalódást keltő magyar gazdaság növekedési adata is táplálta. Az üzletkötő rámutatott: délután jó makrogazdasági adatok érkeztek – például a vártnál jobb ipari termelési adat az Egyesült Államokban –, így a nyugat-európai értéktőzsdék csökkentették veszteségüket. Ezt ugyanakkor a magyar piac nem tudta követni. A vártnál jobb gyorsjelentést közlő Mol lendületesebben kezdte a napot a többi nagy papírnál, de árfolyama később mégis lefelé csordogált. Az olajpapír végül 650 forinttal, 3,71 százalékkal olcsóbban 16 850 forinton zárt. Az OTP- részvények ára 3,37 százalékkal, 4300 forintra esett. A Magyar Telekom árfolyama 1,18 százalékkal 504 forintra gyengült. A Richter-papírok 1,96 százalékkal 34 000 forintra gyengültek.
A forint leadott egy keveset hétfői árfolyamnyereségéből, de délután már az euróövezeti bizalom javulásával párhuzamosan erősödésnek indult. Nemzeti valutánk egész nap a 269–271-es tartományban mozgott az euróval szemben. Lapzártakor a svájci frankot 235 forint körüli árfolyamon jegyezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.